Ta en vilodag!

Ta en dag på spa och känn lugnet!
Ta en dag på spa och känn lugnet!

Jobba, träna, städa, diska, stressa…

Nej, stopp ett tag! Det är dags att trycka på pausknappen och känna efter hur du mår.

Här är 4 skäl att ta en välförtjänt vila.

1 DU BYGGER MUSKLER

Vi går till gymmet för att bygga muskler men det är inte där bland maskinerna som det faktiskt händer. När vi tränar och anstränger kroppen bryter vi egentligen ner musklerna. Det är när vi vilar som effekten av träningen kickar in och musklerna byggs upp igen. Så ha inte dåligt samvete om du råkar ägna en hel dag åt att maratontitta på en tv-serie – du bygger ju muskler där i soffan! (Om du har tränat dagen innan, vill säga…) Vill du maximera din återhämtning? Stretcha!

2 HJÄRNAN TANKAR ENERGI

Sov ut! För att klara av dagens alla måsten måste vi orka. När du sover vilar och repareras hjärnan. Forskning från London och Surreys universitet visar att hjärnans celler, neuroner, inte kan vila individuellt utan måste stänga ner samtidigt för att vilan ska vara effektiv. Därför behöver vi sömn! Har du svårt att komma ner i varv? Undvik kaffe och alkohol, ha det svalt, mörkt och tyst i sovrummet, testa meditation eller ett gammalt husmorsknep – drick ett glas mjölk innan du kryper till kojs. Mjölken innehåller tryptofan, en aminosyra som kan omvandlas till serotonin, ett lugnande hormon.

3 DU HITTAR FOKUS

Man kan inte alltid ta en hel vilodag men en minipaus har vi alla tid med.

Vi har snarare inte tid att skippa paus­en! Ett forskarlag från Illinois universitet har testat hur vi kan hålla koncentrationen längre. Att ta små pauser där studiedeltagarna fokuserade på något annat än sin huvuduppgift fick dem att behålla fokus längre än den grupp som fick ägna sig åt samma uppgift utan vila. Byt fokus för att hålla fokus!

4 DU HÅLLER DIG SKADEFRI

Ett vanligt problem när man ska komma i gång med träningen är att man går ut för hårt. Det kan leda till överträning och skador när ovana muskler inte får tid att vila och reparera sig. Förutom smärtan så har skador en jobbig tendens att mörda motivationen. Första tecknet på överträning är träningsvärk som inte ger med sig. Vila, sömn, avslappning och näring är räddningen. Det bästa tipset är att trappa upp långsamt och planera in vilodagar i stället för att chocka kroppen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN