Synda med gott samvete!
Uppdaterad 2011-06-23 | Publicerad 2011-04-29
När Viktklubb fyllde sju år förra året bad vi Aftonbladets läsare att baka en smal tårta. Det blev massor av mums – och mycket maräng!
Juryn bestod av Mia Troberg-Elonq, dietist på Tasteline och Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb. Jon Hansson, Härligt hemmas matskribent, Sofia Carlberg, redaktör på Viktklubb och Cecilia von Mentzer, reporter på Härligt hemma.
1:a plats – Söt och syrlig marängtårta
Av: Lena Abrahamsson
Juryns utlåtande: Vinnartårtan har en somrig presentation. Den är lättlagad och har en härlig krispighet i vit maräng. Ett stort plus för den syrliga touchen med yoghurttopping. ”Den turkiska yoghurten gifte sig fint med marängen”, sa Cecilia von Mentzer.
8 bitar, 1 bit = 202 kcal
Ingredienser:
3 äggvitor
1 tsk citronsaft eller ättika
2 dl strösocker
20 g mörk choklad
25 g mandel
Fyllning:
3–4 dl turkisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
0,5 l jordgubbar
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Rosta mandeln på en plåt i ugnen i cirka en minut. Ta ut och låt svalna. Dra ner ugnstemperaturen till 100 grader.
3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Hacka mandeln och chokladen grovt.
5. Vispa äggvitorna med pressad citron eller ättika till vitt hårt skum med elvisp.
6. Tillsätt sockret och vispa tills blandningen har blivit styv.
7. Vänd ned mandeln och chokladen i smeten.
8. Häll ut smeten på plåten och bre ut den i en cirkel som mäter cirka 25 cm i diameter.
9. Grädda mitt i ugnen i minst en timme. Stäng av ugnen och låt gärna marängen stå kvar i eftervärmen, den ska vara seg och kladdig inuti.
10. Blanda yoghurten med vaniljsockret och bred över marängbottnen när den svalnat helt. Snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan.
2:a plats – Marängtårta
Av: Hilkka Modrušan
Juryns utlåtande: Andraplatsen är en seg och god marängtårta. Den är syrlig och har en topping med en god kombination av passion, kiwi och jordgubbe. En enkel tårta som är snabb att slänga ihop.
8 bitar, 1 bit = 250 kcal
Ingredienser:
4 st äggvitor
1 krm salt
2.5 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vit vinäger
2, 5 dl grädde
3 passionsfrukter
100 g jordgubbar
1–2 kiwifrukter
Gör så här:
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
3. Lägg äggvitorna och saltet i en stor, helt ren och torr bunke av rostfritt stål eller glas. Minsta gnutta fett kan göra så att äggvitorna inte kan vispas ordentligt. Låt äggvitorna stå någon minut tills de får rumstemperatur. Vispa dem sedan med elvisp, börja på låg fart tills det börjat skumma och öka sedan hastigheten och vispa tills äggvitorna blir ett hårt skum.
4. Tillsätt sockret lite i taget under oavbruten vispning tills smeten är tjock och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir smeten kornig.
5. Vänd ned siktad majsstärkelse och vinäger.
6. Häll upp smeten på plåten. Platta till översidan lätt och släta till sidorna, tårtan ska vara cirka 2,5 cm hög.
7. Grädda i 1 timme eller tills kakan är blekt gräddfärgad och spröd utanpå. Marängen ska vara något mjuk inuti.
8. Ta ut marängen ur ugnen och stjälp den försiktigt upp och ned på en tallrik. Låt svalna.
9. Vispa grädden lätt och bred ut över kakan. Skär jordgubbarna och kiwin i bitar och lägg på tårtan tillsammans med fruktköttet från passionfrukterna. Skär kakan i bitar och servera.
3:e plats – Snabb och enkel tårta
Av: Amanda Gustafsson
Juryns utlåtande: En dubbelbottnad tårta med nötter och choklad. Extra fint utseende med färska hallon och ringlad choklad. Enkel att göra.
8 bitar, 1 bit = 333 kcal
Ingredienser:
1 pkt marängbottnar
3 dl vaniljvisp
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
250 g hallon
100 g mörk choklad
Gör så här:
1. Lägg en av marängbottnarna på ett fat.
2. Vispa vaniljvispen så hårt det går. Rör ner 2 msk kakao i den.
3. Bred hälften av chokladvispen på marängbottnen.
4. Hacka hasselnötterna och strö dem över chokladvispen.
5. Lägg på en till marängbotten.
6. Bred på resten av chokladvispen.
7. Dekorera med hallonen.
8. Smält chokladen och låt den svalna något. Ringla den sedan över hallonen. Det går att ställa tårtan ett tag i frysen om man vill att den ska ha en något hårdare konsistens. Annars är den klar att servera!
Tårta Tallmilan - delad 4:e plats
Av Elizabeth Pavez Loriè
”En härlig frukttårta som enkelt kan göras till låglaktos genom att byta den vanliga vaniljvispen mot en med lågt laktosinnehåll. Då tårtan blir ganska tjock räcker den vanligtvis till 15 gäster (cirka 141 g per portion).”
Juryns utlåtande: Jordgubbstårtan är en enkel, klassisk och saftig midsommartårta.
15 bitar, 1 bit = 235 kcal
Ingredienser:
Tårtbottnarna:
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl hett vatten
Smör till formen
Ströbröd
Fyllning 1:
300 g hallon
1 tsk vaniljsocker
2 tsk honung
Fyllning 2:
250 g blåbär
1 tsk vaniljsocker
2 tsk honung
Fyllning 3:
150 g jordgubbar
2 tsk honung
Dekoration:
1.5 dl vaniljvisp, 12 %
150 g jordgubbar
2 tsk honung
Gör så här:
1. Om du använder dig av frysta bär, ta fram dem så att de tinar. Smöra och bröa två formar med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter (om du inte har två formar går det precis lika bra att grädda bottnarna i omgångar).
2. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt vattnet.
4. Fördela smeten i formarna (eller om du bara har en form, häll upp hälften av smeten i formen) och grädda sedan i cirka 30 minuter.
5. Låt bottnarna svalna i 30 minuter och skär sedan en av bottnarna tvärsöver så att den blir till två bottnar.
6. Gör den första fyllningen genom att mosa hallon och blanda dem med vaniljsocker och honung. Gör sedan den andra genom att mosa blåbär och blanda dem med vaniljsocker och honung. Den tredje fyllningen görs genom att mosa jordgubbarna till fyllningen och blanda dem med honung.
7. På den första tårtbottnen lägger man hallonfyllningen, på den läggs ytterligare en tårtbotten på vilken man lägger blåbärsfyllningen och ovanpå den läggs den sista tårtbottnen där man lägger på jordgubbsfyllningen. Jordgubbsfyllningen ska dock inte spridas ut över hela den översta tårtbottnen, ungerfär två cm ska lämnas kvar på kanterna.
8. Vispa vaniljvispen så att den får en fast konsistens. Bred ut vaniljvispen runt jordgubbsfyllningen och längs tårtans sidor. Dela jordgubbarna som ska vara till dekoration och blanda dem med honung. Lägg jordgubbshalvorna på vaniljvispen.
Mandeltårta - delad 4:e plats
Av Rebecca ”Ann” Levander
”Om man vill friska upp tårtan kan man blanda i rivet skal från en citron. Tårtan blir mindre söt om grädden byts mot lätt crème fraiche med lite socker och citronskal i.”Juryns utlåtande: En god nöt och mandelbotten som är en fröjd för ögat med blåbären på toppen.
10 bitar, 1 bit = 240 kcal
Ingredienser:
300 g mandelmassa
3 ägg
2,5 dl mellangrädde
3 dl blåbär
1 tsk smör
Ströbröd
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smöra och bröa en form, mellan 24–28 cm i diameter.
3. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med äggen, ett ägg i taget.
4. Häll smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter eller tills en sticka är ”torr”, det vill säga inte kladdig med smet. Tårtbottnen blir aningen fuktig.
5. Låt kakan svalna.
6. Vispa grädden och bred den över tårtbottnen. Strö över blåbären och servera.