Protein i hjärnan kan ligga bakom autism

Av: 

Ingrid Folkesson

Hälsa

Forskare tror sig vara ett steg närmare att förstå vad som framkallar autism.

Ett protein kan utlösa en störning i kommunikationen mellan olika hjärnceller, skriver BBC.

I en studie vid ett universitet i North Carolina i USA har ett antal forskare avlat fram autistiska möss genom att mutera genen som producerar ett särskilt protein.

När de autistiska mössens hjärnor analyserades såg man att de hade defekter i de delar av hjärnan som styr socialt beteende och kommunikation. Nu tror forskarna att proteinet stör kommunikationen mellan olika synapser.

En av forskarna, läkaren Guoping Feng, säger till BBC att upptäckten av hur hormonet påverkar hjärnan kan göra det möjligt att börja forska kring en behandling av autism.

Autism har länge gäckat vetenskapen och flera studier har gjorts kring vad som utlöser störningen.

Förra sommaren publicerades den hittills största studien kring de genetiska orsakerna till autism. I studien letade man efter en speciell typ av genetiska varianter, så kallat ”trasigt” DNA. Samma studie visade att dessa genetiska varianter troligen inte ärvts från föräldrarna utan misstänks uppstå när spermie och ägg bildas.

Autism upptäcks ofta tidigt hos barn. Personer med autism har ofta svårt att kommunicera med omvärlden och har begränsad kontakt till omgivningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: