Toasnusket gör dig sjuk

Fäller ner sitsen  Anders ­”Arga snickaren” Öfvergård tål inte att toasitsen lämnas öppen. Han avskyr uppfällda toaringar. Och själv kissar han helst ute i trädgården. Foto : Jonas Bilberg
Fäller ner sitsen Anders ­”Arga snickaren” Öfvergård tål inte att toasitsen lämnas öppen. Han avskyr uppfällda toaringar. Och själv kissar han helst ute i trädgården. Foto : Jonas Bilberg

Hälsa

Visste du att spolning med toasitsen uppfälld kan orsaka magsjuka? Nu varnar en av USA:s mest kända läkare för hygienslarvet som kan göra dig sjuk.

Det är en evinnerlig diskussion i många hem – han lämnar toaringen uppe och hon fäller envist ner den. Men om du tillhör skaran som irriterar dig på den manliga ovanan får du här ett bra argument till skänks av den framstående läkaren doktor Mehmet Oz, som har ett populärt hälsoprogram i USA:

– Att spola med sitsen uppfälld kan göra att bajspartiklar slungas upp i luften, så långt som fem meter, säger han.

Idealiskt för bakterier

Partiklarna riskerar med andra ord att hamna på handdukar, linser, tandborstar, tandtråd och andra ­hygienartiklar som du förvarar i närheten. Eftersom badrums­miljön är fuktig och varm är den idealisk för många bakterier att växa i.

Men toalettringen är inte det enda badrumsslarvet som kan orsaka ohälsa. Att låna andras handdukar, rakmaskiner och tandborstar är grogrund för alla möjliga infektioner.

Här är listan på slarvet som bara­ är äckligt – och slarvet som kan göra dig allvarligt sjuk.

Sara Milstead

Anders Öfvergård Ålder: 43. Bor: Värmdö. Familj: Hustrun Cecilia, 37, jurist, barnen Sara, 16, Viktor, 12, Simon, 7 och Vilma, 5. Aktuell med: Ny säsong med programmet ”Arga snickaren”

”Hur svårt ska det vara att fälla ner toaringen?”

Han avskyr uppfällda toaringar. Och själv kissar han helst ute i trädgården.

– Det är en enorm frihetskänsla, ­säger Anders Öfvergård, alias ”Arga snickaren”.

Det låter ju hygieniskt, i och för sig. Hur är det nu, är du en sådan som lånar andras tandborstar också?

– Nej, det är inte så att jag normalt väljer att ta någon annans blöta tandborste. Men nöden har ju ingen lag. Åker man bort och inte har någon borste känner man ju på de som finns och hittar man en torr tandborste snor man ju den.

Handdukar då?

– Det har faktiskt min fru större problem med än jag. För mig är det viktigast att den inte är fuktig. Jag har ju ett förflutet i hockeyn och fotbollen och där luktar man på handduken först. Luktar den skumt, tar man den inte. Men om den är torr och inte doftar konstigt skiter jag fullständigt i vems den är.

Tvättar du alltid händerna?

– Ja, ja, det sitter i ryggmärgen efter att ha jobbat på krogen i 14 år. Med tvål. Det finns alltid tvål vid handfatet på alla toaletter.

Delar ni badvatten hemma?

– Att dela vatten med min fru och mina barn har jag inga problem med. Men annars föredrar jag mitt eget vatten, faktiskt. Men visst, har man inte duschat på en vecka och det finns upptappat och färdigt tar man ju det. Men jag skulle nog inte hoppa i om jag inte visste vem som ­hade legat där innan.

Det där med att stå eller sitta vid kissande och uppfälld toaring... Har ni någon regel för det där hemma?

– Alla sitter ner. Men om man nu står upp, hur svårt ska det vara att fälla ner ringarna efter sig? Det där har jag aldrig fattat. Om man kissar stående så lyfter man ju två ringar. Det kan ju inte vara så svårt att lägga tillbaka dem efteråt.

Sara Milstead

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa