Jo, apelsin hjälper visst mot förkylning

HÄLSA

Bevisat: C-vitamin skyddar faktiskt

Tre apelsiner om dagen är inte bara bra för magen - du slipper bli förkyld.

Tvärtemot vad forskarna tidigare sagt visar försök på drygt 1 500 umeåbor att extra C-vitamin faktiskt skyddar.

I fyra månader fick personerna kontinuerligt rapportera hur förkylda de var, vad det åt och hur mycket de rörde på sig. Resultaten som presenteras i en doktorsavhandling på Karolinska institutet i dag visar entydigt att C-vitaminrik mat håller oss friskare.

– Det som är mest spännande är att man kan komma upp i de här nivåerna av C-vitamin via kosten, och att det inte behövs kosttillskott, säger Elinor Fondell som gjort avhandlingen i en intervju med Vetenskapsradion.

Tre apelsiner, lite paprika och broccoli räckte för att kvinnorna skulle få i sig 200 milligram C-vitamin. Jämfört med dem som fick i sig hälften så mycket minskade risken att bli förkyld med 30 procent. Självklart blev skyddet bättre om man även tränade och sov ordentligt, särskilt hos dem som lever ett stressigt liv. Enbart motion minskade förkylningsrisken med 18 procent. För en person med stillasittande jobb krävdes dock ganska hög fysisk aktivitet en timme per dag samt ytterligare tre timmar med måttligt hög aktivitet som att gå ut med hunden för att se effekt.