Få ett bländande vitt leende

Publicerad:
Uppdaterad:

Träning

TEST: Så bra är tandblekningen – som du kan göra själv hemma

smajl som sticker ut  Delar av testpanelen beundrar sina leenden i spegeln. Resultaten av de olika hemmablekningarna var dock väldigt blandade.
Foto: SARA RINGSTRÖM
smajl som sticker ut Delar av testpanelen beundrar sina leenden i spegeln. Resultaten av de olika hemmablekningarna var dock väldigt blandade.

Bländar du omgivningen med ditt leende?

Reklamen på tv och i tidningar skryter om nya revolutionerande tandblekningsmetoder ”direkt från USA”.

Men hur effektiva är de egentligen och hur enkla är de att ­använda?

Ett hemmakit för några hundringar ­lovar kritvita resultat och instruktionerna ska vara enkla. På några minuter framför spegeln hemma i badrummet ska du få Hollywoodkändisarnas bländande smajl. Superenkelt, megasnabbt och jättebra. Eller?

Tunn emalj

– Tänderna ska alltid undersökas av en tandläkare före och vi ­rekommenderar att du bleker tänderna på en klinik, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Eventuella hål och tandsten bör tas bort. Har du tunn emalj eller ilningar bör du inte bleka tänderna alls.

– I Sverige är tandblekningsprodukterna kontrollerade. Problemet blir när vi börjar beställa hem produkter från utlandet eller ­internet och inte vet vad de innehåller eller hur starka de är, säger ­Gunilla Klingberg och fortsätter:

– Dels kan de vara för starka och skada tänderna men också vara för svaga för att ha någon effekt.

Förstör lagning

I Sverige regleras blekningsprodukterna så att de inte ska skada tänderna och slemhinnorna i munnen. Många produkter används också i flera steg så att du ska kunna avbryta behandlingen när som helst.

Men resultatet kan ändå bli fel om du har otur.

– Blekmedel kan i värsta fall läcka in i skarvarna på fyllningar som inte är täta. Dessutom går fyllningar inte att bleka och resultatet riskerar att bli ojämnt, säger hon.

Undvik kaffe och snus

Efter en blekning är tänderna extra känsliga för missfärgningar eftersom tändernas ytskikt är uppruggat. Tandläkare rekommenderar alltid att du ska undvika kaffe, rödvin, snus och te en tid efter behandlingen och öka skyddet genom att skölja med flour.

– Det är många som glömmer det när de gör blekningen själva och blir besvikna när tänderna snabbt blir missfärgade igen, säger Gunilla Klingberg.

1. Eva vit-tandpulver, Eugenia

FRÄSCHAST

Vad: Tandpulver som ska ge lång renhetskänsla och kunna jämföras med en tandhygienists djuprengöring. Löser upp beläggningar och missfärgningar som vi får av mat och dryck. Ska ha en blekande effekt utan skadliga biverkningar och göra tänderna rena och blänkande vita.

Hur: Tandpulvret används ihop med din vanliga tandborste dagligen eller vid behov.

Testperson: Anders Vesterlund, 25, mediasäljare, Solna.

Testpersonens kommentar: ”Jag känner mig mycket fräschare i munnen och det håller i sig hela dagen. Tänderna blev rena och det blir inga lagerbildningar även om man äter och dricker kaffe. Jag kommer att fortsätta använda pulvret för fräschheten. Helt klart skillnad i vithet.”

Betyg:

Pris och inköpsställe: 179 kronor, Life-butikerna, eleven.se, vedalila.se.

Läs mer: speedimport.se.
 

2. Ease white, instant teeth whitening

Vad: Tandblekning som ska vara extra effektiv för ett snabbare resultat. Ska bleka tänderna och ta bort missfärgningar efter bara några timmars behandling.

Hur: Med blekningsgel och en tandskena som i hett vatten formas ­efter dina tänder ska du kunna bleka flera nyanser vitare.

Testperson: Mari Bergman, 32 år, kock och näringsterapeut.

Testpersonens kommentar: ”Jag har lagt ner flera timmar åt gången och förväntade mig ett bättre resultat. Skenan var svår att forma och för stor så att blekningsmedlet inte låg mot tänderna tillräckligt bra. Jag ser en skillnad i vithet och kommer fortsätta med produkten för att få ett ännu bättre resultat.”

Betyg:

Pris och inköps­ställe: 349 kronor, easewhite.se.
 

3. Dentalogica, fierce white 3-day whitening system

Vad: Tandblekningspenna med botaniskt extrakt från Dracaena Draco-trädet från Sydamerikas regnskogar.

Hur: Det så kallade ”dual action”-systemet innehåller en accelerator och en blekgel som stryks på tänderna. Med kombinationen ska du kunna bleka tänderna upp till 6 nyanser på bara 3 dagar utan ilningar i tänderna.

Testperson: Tom Ström, 27, internetförsäljningschef.

Testpersonens kommentar: ”Det var svårt lägga på medlet på tänderna längre in i munnen utan att det nuddade läpparna och kinden. Lite otydliga beskrivningar om hur länge och hur ­ofta det skulle användas. Rätt okej smak och inga ilningar, men tänderna har inte blivit särskilt mycket vitare.”

Betyg:

Pris och inköpsställe:  499 kronor, thesmileshop.se.
 

4. Crest 3D White, professional effects

BÄST I TEST!

Vad: Strips, tejpremsor, fästs på tandraderna och ska innehålla samma emaljsäkra blekningsingredienser som tandläkare använder.

Hur: Används en gång om dagen i 30 minuter. Ska ge ett synligt resultat efter 3 dagar och fullständiga resultat efter 14 dagar.

Testperson:  Mikaela Larsson, 30, säljare, Täby.

Testpersonens kommentar:  ”Hur ­enkelt som helst att ­använda. Jättelätt att sätta fast på tänderna och jag kunde göra annat under tiden. Tänderna är mycket vitare och jag är supernöjd med resultatet. Jag kommer definitivt fortsätta använda det.”

Betyg:

Pris och inköps­ställe: 599 kronor, thesmileshop.se.

5. Blue illume-tandborste

BILLIGAST!

Vad: Tandborste med blått ljus ska för maximal effekt användas tillsammans med en blekande tandkräm eller en tandkräm som innehåller oxid-komponenter till exempel titanoxid och natriumhydroxid.

Hur: Det blå ljuset ska förstärka effekten av ingredienserna i tandkrämen. På så sätt får du bort mildare missfärgningar på tänderna med samma blekningsteknik som hos tandläkaren.

Testperson: Sandra Wennergren, 40, tv-reporter, Stockholm.

Testpersonens kommentar: ”Den var väldigt enkel att använda i stället för min vanliga tandborste. Däremot var den lite hård och obehaglig så jag har nog inte borstat tre minuter varje gång. Tänderna har blivit något vitare men jag hade hoppats på mer.”

Betyg:

Pris och inköpsställe: 149 kronor, blueillume.com.
 

6. Love that white smile, cleaning and whitening foam

Vad: Ett tvåstegskit med rengöringsskum och blekningsskum som appliceras direkt på din vanliga tandborste och ska bleka och eliminera fläckar under ytan. Ska vara ett bra alternativ om du är känslig mot ilningar.

Hur: Den dubbelverkande processen ska göra tänderna vitare snabbare och ge ett mer varaktigt resultat. Ska ge ett synligt resultat efter tre dagar men för full effekt användas i 30 dagar.

Testperson: Tobias Lundgren, 29, webbredaktör, ­Stockholm. 

Testpersonens kommentar: ”Det står ’undvik kontakt med tandköttet’ på förpackningen. Testa att borsta tänderna och se hur lätt det är utan att få tandkräm på tandköttet så förstår du hur idiotisk den uppmaningen är. De första dagarna blev tandköttet rött och irriterat och ­tänderna har inte blivit ­vitare.”

Betyg:

Pris och ­inköpsställe:  399 kronor, thesmileshop.se.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN