Dansa eller gå - och vila samtidigt

Ladda batterierna. När man vilar på rätt sätt får man kraft och laddar sina batterier.

Foto: GETTY IMAGES

Inre hälsa

Vila är inte nödvändigtvis detsamma som inaktivitet. Du kan lika väl vila när du dansar.

Hälsa lär dig att vila på rätt sätt.

Maria Rydberg, 39, kopplar av med klättring.

- Efter flera timmars träning känner jag mig kraftfull, sprudlande och sprakande.

Behovet av vila

är större än någonsin i vårt hektiska informationssamhälle. Livsrytmen bara ökar, vilket orsakar stressrelaterade sjukdomar och utmattningsdepressioner.

Rätt typ av vila kan förebygga psykisk ohälsa. En forskningsmodell visar att under vila producerar kroppen ett morfinliknande ämne som upplevs smärtlindrande och rogivande. Avslappning och djupandning sänker även blodtrycket och stärker immunförsvaret.

Får kraft genom vilan

Margareta Asp, doktor i vårdpedagogik, har skrivit en avhandling i ämnet, "Vila och lärandet om vila", vid Göteborgs universitet. Hon menar att vilan är ett tillstånd där vi känner harmoni i vilja, känsla och handling.

- Genom vilan får vi kraft och laddar batterierna. Under vilan får också kreativiteten spelrum, säger hon.

Sättet att skaffa kraft och inspiration varierar från person till person. Vilan kan lika väl innebära att koppla av i tystnad, kravlöshet och ro som att uppleva skönhet i till exempel konst och musik. Det viktiga är att man gör någonting som är lustfyllt och behagligt.

- Folk verkar tycka att vilan är en lyx som man unnar sig. Men jag menar att den är nödvändig för att kunna fungera som person, säger Margareta Asp.

I stillhet och tystnad kan människor stanna upp och lyssna inåt. Fenomenet vila har också en existentiell aspekt. Det innebär att man upplever en känsla av ett okränkbart människovärde trots att man inte alltid presterar någonting.

7 avkopplande tips - så gör du

Hanna Pitkänen

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa