Pojke död av dold diabetes

Föräldrarna visste inte att han var sjuk

Föräldrarna hade ingen aning om att deras barn var sjukt i diabetes.

Pojken dog plötsligt efter att ha blivit orkeslös och sedan sötsugen.

Barndiabetes ökar kraftigt i Sverige.

I mitten av november blev den svenska pojken väldigt törstig, drack mycket och sprang ideligen på toaletten och kissade. Dagen efter var han helt orkeslös. Tredje dagen blev han otroligt sötsugen och åt en massa godis.

På kvällen var han död, berättar en bekant till familjen.

Hamnade i diabeteskoma

– Pojken dog förmodligen vid insjuknandet av diabetes som ännu inte var diagnostiserad. Kroppen hade otillräcklig insulinproduktion och pojken hamnade i ett slags diabeteskoma, säger Johnny Ludvigsson, professor i barn- och ungdomsmedicin i Linköping.

– Vad som händer i kroppen är att sockerkoncentrationen ökar och rinner över i urinen. Då torkar kroppen ut eftersom den förlorar massor med vätska och orkar därför inte hålla cirkulationen igång. Det blir ett slags chock.

Sockerhalten mycket hög

Den rättsmedicinska undersökningen visade att pojken dog av just diabetes.

– Vi misstänkte diabetes som dödsorsak och proverna visade just att sockerhalten var mycket hög, säger Lennart Rammer, professor på Rättsmedicinska avdelningen i Linköping.

Det finns två sorters diabetes – diabetes typ 1 kallas vanligtvis barndiabetes men kan även drabba vuxna upp till medelåldern. Diabetes typ 2 kallas oftast åldersdiabetes, men risken för att få denna sort ökar markant om ett barn eller en vuxen är väldigt överviktig och har låg fysisk aktivitet.

Drabbat 5 000 – 6 000 barn

Diabetes typ 1 är vanligast bland barn och allt fler drabbas. Sverige har världens näst högsta frekvens av barndiabetes efter Finland. I dag har 5 000–6 000 svenska barn diabetes 1.

– Det är den överlägset vanligaste svåra sjukdomen barn har, ingen blir frisk och den kräver tung behandling.

Så kollar du om ditt barn har diabetes

Susanne Nylén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN