Hormoner kan orsaka återfall av bröstcancer

Cancer

En studie med bröstcanceropererade kvinnor som fått hormoner mot klimakteriebesvär har stoppats.

Behandlingen medför en ökad risk för återfall i bröstcancer på mer än 40 procent.

En kvinna mammografiundersöks.
En kvinna mammografiundersöks.

Det är Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska sjukhuset i Solna som drivit två parallella studier, Habitsstudien och Stockholmsstudien. De påbörjades för sex år sedan.

Förhöjd risk

Cirka 800 bröstcanceropererade kvinnor ingick i studierna. De hade klimakteriebesvär, bland annat till följd av bröstcancerbehandlingen. Hälften av kvinnorna fick därför hormoner (östrogen/progestogen) mot besvären.

I höstas gjordes en säkerhetsanalys av studien. Den visade en kraftigt förhöjd risk för återfall i bröstcancer på minst 40 procent.

- Risken är så pass mycket högre än den gräns som vi satte upp som kliniskt acceptabel. Gränsen var 40 procents förhöjd risk för återfall, säger Lars Holmberg, professor och chef för Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala samt ansvarig för Habitsstudien.

Studien avbröts

Därför avbröts studien tvärt i december.

- Risken var för hög för att vi skulle våga fortsätta. Det var helt och hållet en fråga om patientsäkerhet, säger Lars Holmberg.

- Det vi är oroliga för är risken för fjärrmetastaser och att det ska utvecklas till dödsfall. Men vi har inte kunnat sätta några dödsfall i samband med medicineringen, säger han.

Stockholmsstudien uppvisade inte någon förhöjd risk alls för återfall, men avbröts också.

Mary Mårtensson

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer