Margareta: Nu förstår jag vad mitt ätande handlar om

HÄLSA

Av en slump hittade Margareta Ottosson boken ”Övervikt handlar om känslor”. För första gången har hon lyckats hålla vikten.

Foto: Margareta Ottosson fann hjälpen i en bok.

Margareta Ottosson, 56, har varit överviktig sedan tonåren. Ibland har hon lyckats gå ner, men sedan har hon gått upp igen. Det hjälpte inte att hon visste allt om kalorier. När hon läste boken föll bitarna på plats:

– Det kändes som den var skriven till mig. Jag kände så väl igen mig i den och nu förstår jag vad mitt ätande handlar om.

Tankarna i centrum

Boken, som är skriven av socionomen Lisbeth Stahre, bygger på kognitiv

terapi. Tankarna står i centrum.

– När mina egna eller omgivningens krav kändes höga märkte jag att jag unnade mig massor av godis och kakor, säger Margareta Ottosson.

Om hon gjorde nio bra saker, men en dålig, överbetonade Margareta den dåliga prestationen. Nu försöker hon lyfta de bra sakerna i stället och tänka att hon duger.

– Tidigare kände jag att jag inte motsvarade mina egna förväntningar och att jag borde ställa upp mer för andra. Nu har jag förstått att maten var en ventil för att klara av vardagen.

På egen hand lyckades Margareta gå ner 30 kilo. Och den här gången har hon lyckats hålla vikten – mycket tack vare boken. Om hon känner sig låg kan hon med bokens hjälp spåra orsaken till känslorna. Maten behövs inte längre som ventil.

– Jag är långt ifrån i hamn. Det är en livslång kamp att få en god självbild och hålla vikten. Men nu har jag ett redskap för att klara av fällorna.

KT riktar in sig på tankarna

Vivvi Toikkanen