Sexigaste sätten att hålla formen

Publicerad:
Uppdaterad:

Träning

”Du glömmer helt bort att du tränar”

TRÄNINGEN SOM GER DIG STÅPÄLS Hälsas reporter Terese Allert testar tre heta och sexiga träningsformer, här stripaerobics, men också burlesquedans och poledance.
Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
TRÄNINGEN SOM GER DIG STÅPÄLS Hälsas reporter Terese Allert testar tre heta och sexiga träningsformer, här stripaerobics, men också burlesquedans och poledance.

Snurra runt en stång, grensla en stol eller dansa med en fjäderboa.

Allt fler väljer att addera sexighet i sin träning.

– Man ska glömma bort att man tränar, säger Petra Larsson som införde stripaerobics i Sverige.

Redan för elva år sedan införde Petra Larsson stripaerobics, eller chair som hon kallar det, i Sverige. Men det är på senare tid som det har blivit allt mer populärt att addera sexighet i sin träning.

– Jag hade testat det i New York. Där kör de mer långsamt så jag byggde om det med högre tempo. Sedan dess har vi lärt upp instruktörer från hela landet i vår studio.

Akrobatisk cirkuskonst

Hon tror att anledningen till att chair är så populärt är att man inte tänker på hur hårt kroppen jobbar.

– Det är en högintensiv dansklass men tanken är att man ska glömma bort att man tränar och att man i stället tänker sig att man är med i en musikvideo eller liknande, säger Petra.

Pole dance är däremot inte någon sexig träningsform från början. Den har sina rötter i chinese pole som är en akrobatisk cirkuskonst.

– Det var först när pole dance började användas inom stripteasen som den förknippades med något sexigt, säger Kerstin Söderberg, ägare till en träningsstudio som erbjuder ­träningsformen.

I stället är det den styrkekrävande träningen som lockar hennes elever.

Inga objekt

– Många märker att de snabbt utvecklas och blir starkare. Sedan finns det alltid möjlighet att leka med sin sensuella sida under dansmomenten.

I burlesque får däremot kvinnligheten stå i centrum.

– Det kan vara en fem minuters sketch där man berättar en historia och använder sig av sin sexualitet. Det är många strippor som har gått över till burlesque, säger Felicia Bichard som under artistnamnet Fräulein Frauke är en av Sveriges främsta burlesque-stjärnor.

Hon anser att de som utövar burlesque, och därmed tar av sig kläderna på scen inte alls är några objekt.

– Det finns en feministisk underton. Jag vet att alla inte håller med mig om det, men i burlesque får kvinnorna ta plats.

Reportern testar: Mer svetigt än hett

Foto: BJÖRN LINDAHL
Burlesquedans. ”Mer förförisk dans än träning.”

Burlesque

Min privatlärare Fräulein Frauke visar hur man går, poserar och rul-lar på höfterna på äkta burlesque-manér. Det är inte lätt att känna sig snygg bredvid henne, som är klädd i korsett och fjäderhatt medan jag har ett grått, urtvättat linne. Att vara sexig och självsäker är en fördel och just det känner jag att jag saknar för att verkligen kunna leva mig in i rollen som burlesque-drottning. Kanske beror det på att jag aldrig tidigare dansat förföriskt med en rosa fjäderboa.

   Jag får även lära mig hur man på sexigast sätt tar av sig ett par långa handskar. Jag avstår dock från att avlägsna övriga klädesplagg och nöjer mig med att titta på instruktören som vet hur ett par tofsar på brösten ska snurras.

   Det är ingen svettig aktivitet och rörelserna är långsamma och förföriska vilket varken tränar styrka eller kondition. För dig som vill komma i form finns det bättre alternativ. Vill du lära dig ett förföriskt dansnummer är det perfekt.

  
Här kan du träna: Under Stockholm Burlesque Festival 4–6 oktober anordnas workshops på Nalen och Södra Teatern.

Foto: CAROLINA BYRMO
Poledance. ”Härlig känsla att klara ett trick.”

Poledance

Att snurra runt en stång och kanske till och med hänga upp och ner kan väl inte vara så svårt? Jo, tydligen. Iförd minimala hotpants inser jag att det krävs en hel del styrka för att ens kunna lyfta upp sig själv.

   När instruktören, efter att ha pudrat både stången och mina svettiga händer, ändå inte lyckas få mig att göra en snygg snurr får jag ett par gula diskhandskar som är till stor hjälp.

   Det är svårt att känna sig sexig när man i full fart slänger sig, med livet som insats, mot en stenhård stång och hoppas att ädlare kroppsdelar inte ska komma till skada.

Främst är detta dock en akrobatisk träningsform som är betydligt roligare än enformiga gymövningar – känslan som infinner sig när man klarar ett trick är minst sagt härlig.

   Träningsvärken gör att jag har svårt att sitta på kontorsstolen de närmsta dagarna. Lår och vader täcks av stora blåmärken i flera veckor. Men då vet man ju att man har tränat!

Här kan du träna: Vida Pole, Stockholm.

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Chair. ”Svettigt pass med flirtiga rörelser.”

Stripaerobics/chair

Efter uppvärmningen som innehåller en hel del höftrullningar är det dags att gå in på koreografin kring stolen. Den ska grenslas, flyttas och gås runt, gärna i takt till musik och de andra deltagarna.

   Det går relativt fort och att ha bra koll på koordinationen är ett plus. Jag tackar mina år på dansgymnasiet att jag hinner kasta med håret och skaka på höfterna samtidigt som benen rör sig i takt. Eftersom det tar upp all tankeverksamhet hinner jag inte fundera på att jag faktiskt tränar och att linnet pryds av stora svettfläckar.

   Chair, som också kallas strip-aerobics, är ett fartfyllt danspass där rörelserna är mer eller mindre flirtiga, snygga och sexiga. Kanske inget för den pryda, men om du har tröttnat på det klassiska aerobicspasset och vill lära dig några schyssta moves som garanterat går hem på valfritt dansgolv är detta något jag rekommenderar. Det är kul, får upp flåset och efterlämnar en härlig träningsvärk.

Här kan du träna: Studio Dancing Queen, Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN