Ät ett äpple – håll dig frisk

Av: 

Victor Stenquist

Tina Remius

Hälsa

Jodå, det är bevisat.

Äpplen kan faktiskt hålla doktorn borta.

För folk över 50 år kan ett äpple om dagen förhindra hjärtinfarkt, enligt en ny studie.

Det brittiska ordspråket lyder ”An apple a day keeps the doctor away”. Och brittiska forskare har nu slagit fast att det ligger sanning i påståendet.

I en studie publicerad i British Medical Journal har forskare vid Oxford University visat att det kan ge mycket goda effekter att äta ett äpple om dagen, skriver Verdens Gang.

Minskar risker

Speciellt skulle det hjälpa personer över 50 år – och bara i Storbritannien skulle man kunna undvika 8 500 hjärtinfarkter om alla sällade sig till äppelkosthållningen.

– Slutsatsen i studien från England låter väldigt förnuftig. Det är nog fortsatt ett gott argument för att äta mycket frukt och grönsaker vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Jøran Hjelmesæth, överläkare och professor vid norska statliga hälsogruppen för distriktet Sør-Øst, till VG.

Den gröna maten innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer vilket kan hjälpa till att reducera blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt med tolv procent vid ett dagligt intag.

Allt frukt och grönt nyttigt

Men att just äpplet skulle vara den alenarådande mirakelkuren håller Stephan Rössner, professor vid Karolinska institutet, inte med om.

– Fem enheter frukt eller grönt om dagen är rekommendationen. Om det sedan är äpplen eller broccoli spelar mindre roll, säger han.

Enligt honom är kål, ärtor, bönor och baljväxter extra nyttiga eftersom de innehåller extra mycket antioxidanter. Samtidigt menar han att vi bör välja att äta de frukter och grönsaker vi tycker om och försöka variera dessa.

– Gör en fruktsallad så får du i det du behöver, säger han.

Däremot vill han höja ett varningens finger mot vanliga fruktjuicer.

– I dem är det bara socker och vatten, säger han.

Strunta inte i medicin

Men även om du äter stora mängder frukt och grönt ersätter det inte mediciner, så kasta inte eventuella piller.

– Det är livsviktigt att den som fått medicin mot höjt kolesterolvärde utskrivet fortsätter att ta den, men alla kan sänka riskerna genom att ändra sin livsstil, säger läkaren Peter Coleman, enligt VG.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa