Frukt och grönsaker kan minska risken för depression

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kost

Äter du mycket frukt och grönsaker?
Grattis!
Ny forskning har visat att de som äter enligt den populära DASH-dieten, som består av mycket frukt, grönsaker och fullkorn, kan minska risken att drabbas av en depression med över tio procent, skriver Dailymail.

Frukt och grönsaker kan minska risken för depression.
Foto: Johner
Frukt och grönsaker kan minska risken för depression.

Att den populära viktminskningsmetoden, DASH-dieten, inte bara är ett fungerande sätt att gå ner i vikt och minska risken för hjärt- och kärlsjukdom har varit känt sedan tidigare. Men nu visar ny forskning att DASH-dieten även kan minska risken att drabbas av depression med 11 procent, skriver Dailymail.

Forskare från USA

Det är forskare från Rush University i Chaicago som ligger bakom studien. 964 personer, med en genomsnittsålder på 81 år, kontrollerades för symtom av depression en gång om året under en tidsperiod på sex och ett halvt år. Deltagarna fick även svara på en mängd frågor om vilken typ av kosthållning de höll och hur strikta de var i sin diet.

Resultatet visade att de som höll sig till DASH-dieten minskade risken att drabbas av en depression medan de som åt den typiska västerländska kosten med mycket bearbetade livsmedel och socker istället höjde risken att drabbas.

– Att göra en livsstilsförändring som till exempel att ändra din kost är ofta att föredra istället för medicinering så det var bakgrunden till varför vi ville se om en specifik kost kunde reducera risken för depressioner, säger DR Laurel Cherian, skriver Dailymail.

Forskarna understryker att mer studier krävs för att klargöra sambandet mellan mental hälsa och kost. I USA drabbas runt sju procent av den vuxna befolkningen av depression – varje år.

DASH-dieten

DASH- dieten, är en metod som går ut på att äta mycket frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, magert kött och fisk.

Sedan tidigare har man kunnat konstatera att dieten är en bra för såväl viktminskning som för de som behöver sänka blodtrycket. En studie visade att DASH-dieten på bara fyra veckor kunde sänka blodtrycket mer än vad medicinering med blodtrycksmedicin kunde göra på samma tidsperiod, skriver Dailymail.

Publicerad:

LÄS VIDARE