Lunchen - en riktig fettfälla

Av: 

Susanna Vidlund

Hälsa

Portionerna är för små och för feta

Äter du färdigmat till lunch?

Då kan din mat vara en riktig fettbomb.

Nu visar en granskning av Råd och Rön att industrins färdigrätter oftast är för feta, för små och innehåller för lite grönsaker.

För fet Dafgårds "Jennys kåldolmar" innehåller 45 energiprocent fett, visar Råd och Röns granskning.
För fet Dafgårds "Jennys kåldolmar" innehåller 45 energiprocent fett, visar Råd och Röns granskning.

– Jag blev besviken över resultatet, säger nutrionist Eva Callmer som gjort granskningen till Råd och Rön.

Vi svenskar köper allt mer färdiglagad mat. Från 2003 till 2007 ökade försäljningen av frusta enportionsrätter med 20 procent.

Tidningarna Råd och Rön och Veteranen har granskat 20 enportionsförpackningar som inköpts i oktober 2008. Som utgångspunkt har man haft Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.

För lite kött

Matförpackningarna är ofta billiga, men det betyder inte per automatik att rätterna är prisvärda. Som exempel anges bland annat Findus ZL Schnitzel med potatisgratäng. Den kostar endast 32:90 kronor men för att få i sig ett hekto schnitzel, skulle priset öka till 66 kronor.

– Köttportionen är löjligt liten, den räcker inte till en man och det är ju märkligt då män så tydligt är målgruppen, säger Eva Callmer som också är kritisk till att många portioner innehåller alldeles för lite grönsaker.

För mycket fett

Råd och Röns granskning visar också att de frysta färdiglagade rätterna ofta innehåller en hög fetthalt. Ett exempel är Coop Bistros "Mozarellafyllda färsbiffar" som innehåller hela 53 energiprocent fett. Livsmedelsverkets gränsvärde är på max 30 energiprocent fett. I Råd och Röns granskning av totalt 20 rätter är det bara 4 som uppfyller kravet på nyckelhålsmärkning.

– De fetare rätterna, modell traditionell husmanskost, dominerar fortfarande stort, säger Eva Callmer.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: