Massage kan rädda den trötta kroppen

"Massagens fader" blev botad från sin magkatarr

För en trött kropp kan massage vara räddningen.

Kanske har du ont någonstans, och behöver mjuka upp muskelspänningarna? Då kan du behöva lite hårdare tag, som klassisk massage eller thaimassage.

Eller så vill du bara unna dig en avslappnande stund, och kanske minska risken att få ont senare. Då kanske en polynesisk massage passar bättre?

Massage har funnits sedan urminnes tider – troligtvis lika länge som det funnits muskler.

– Det ligger nästan i människans natur att om man har ont någonstans så tar man med handen och rör lite grand och försöker massera, men sedan har det utvecklats på olika sätt i olika kulturer, säger Hans Axelson, rektor för Axelsons gymnastiska institut, som han själv grundade för 47 år sedan och som utbildat många av Sveriges certifierade massörer.

Vilken sorts massage man ska välja beror på vad man har för problem. Den klassiska massagen –  som i resten av världen går under benämningen svensk massage –  fokuserar ofta på muskelspänningar och träningsvärk. Knådning, töjningar och tryck ingår.

Energi-flödet

Den österländska massagen har en helt annan filosofi. Den utgår från samma tänkande som akupunkturen, och har till syfte att balansera flödet av energi (qi, eller chi) i kroppen genom att stimulera så kallade akupunkturpunkter. I den österländska massagen stimuleras akupunkturpunkterna med tryck istället för med nålar. Genom att qi är i balans anses kroppen få förutsättningar att självläka, ekller förebygga sjukdomar.

Akupunktur– massagen har olika namn beroende på vilket land den har sitt ursprung i –  Shiatzu (Japan), Tuina (Kina) och Thaimassage (Thailand) är de mest kända. Gemensamt är att det är ganska hårda tag som gäller.

– Det är ganska kraftfulla tryck på akupunkturpunkter, säger Hans Axelson.

Lugn-o-ro-hormon

För den som främst är ute efter avslappning finns både västerländska och österländska massageformer att välja mellan. Ofta erbjuds massage för avslappning och friskvård på spa. Våga prova! Alla former av beröring, inklusive massage, anses kunna frigöra kroppens egen produktion av lugn–  och rohormonet oxytocin.

I en studie har massage till och med visat sig ha en positiv verkan på för tidigt födda bebisar, som kunnat lämna sjukhuset tidigare än andra prematura barn efter att ha fått behandling med varsam massage två gånger per dag.

Själv vurmar Hans Axelson lite extra för zonterapi, där massage på olika områden på foten eller handen anses kunna påverka olika delar av kroppen. Metoden har sitt ursprung i USA, där den lanserades för 100 år sedan av en amerikansk läkare.

– För över 35 år sedan hade jag magkatarr –  och så blev jag botad med zonterapi. En behandling bara, så blev jag bra!

Maria Wångersjö

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN