Ny kritik mot energidrycker

HÄLSA

Livsmedelsverket är kritiskt mot att de så kallade energidryckerna blir allt starkare.

Ett företag utanför Helsingborg är i färd med att lansera en ny energidryck – Cocaine. Den nya drycken innehåller tre gånger så mycket koffein som konkurrenten Red Bull. Kritiken från Livsmedelsverket lät inte vänta på sig.

Livsmedelsverket har redan börjat utvärdera den nya drycken Cocaine, som från början lanserades av ett företag i Nevada, USA. Enligt verket riskerar man en lättare koffeinförgiftning redan efter att ha druckit två burkar.

– Vi har inte fått tag i några burkar ännu, men har tittat på innehållsförteckningar på olika hemsidor, säger toxikolog Emma Halldin Ankarberg vid Livsmedelsverket.

– Namnet kan man verkligen ifrågasätta, säger hon.

Måste ha varningstext

Cocaine innehåller 1 120 milligram koffein per liter, 280 milligram per burk. Enligt EU:s direktiv måste burkar med drycker som innehåller mer än 150 milligram koffein per liter ha varningstext om hög koffeinhalt. Men enligt SVT:s Sydnytt finns varken varningstext eller mängden koffein angivet på burken.

Jamey Kirby äger företaget i USA som står bakom Cocaine. Han medger utan omsvep att namnet Cocaine, som ser ut som om det är skrivet med vitt pulver, valts med avsikt att det skulle sälja drycken.

– Vi visste från början att namnet skulle sälja, säger han till tidningen Las Vegas Sun.

”Såldes vid bakdörrar”

Amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food and Drug Administration (FDA), ansåg att Kirby sålde drycken som ett alternativ till drogen kokain vilket ansågs olagligt. Under en tid såldes drycken därför under annat namn.

– Den förvarades under disk och såldes vid bakdörrar, precis som andra droger, säger en nöjd Kirby. Jag kunde inte ha regisserat det bättre själv.

Det svenska Livsmedelsverket är kritiskt till att de så kallade energidryckerna blir allt starkare. Överkonsumtion av koffein kan ge olika symptom som hjärtklappning, yrsel, sömnbesvär och illamående. Även dödsfall har konstaterats. Då har det handlat om energidryck konsumerad ihop med alkohol.

TT