En stor stark efter träningen är bra

Men undersökningen sågas av svenska läkare

En stor stark efter träningen är bra.

Det har spanska professorn Joan Ramon Barbany i Granada kommit fram till i en vetenskaplig studie.

Men en svensk idrottsläkare håller inte med.

Att ta en öl efter man har tränat är minst lika bra som att dricka vatten – till och med bättre enligt professorn och förre basketspelaren Joan Ramon Barbany.
Att ta en öl efter man har tränat är minst lika bra som att dricka vatten – till och med bättre enligt professorn och förre basketspelaren Joan Ramon Barbany.

Joan Ramon Barbany är professor i fysiologi vid universitetet i Granada och före detta basketspelare.

Han menar att måttlig ölkonsumtion efter träningen är bra för att återställa vätskenivåerna och förhindra uppkomsten av muskelvärk, skriver spanska La Verdad.

– Måttligt intag av öl är fördelaktig på grund av den höga nivån antioxidanter som skyddar organismerna och kämpar mot bildandet av fria radikaler, säger Joan Ramon Barbany till tidningen.

Lika effektivt som vatten

Han gjorde en studie på sexton unga idrottare som under en timme fick träna hårt i hög värme. Då visade det sig att öl var ett lika effektivt sätt att få upp vätskenivån som vanligt vatten.

Han menar att öl är bra eftersom det innehåller mycket vatten, lite kalorier och alkohol.

– Efter fysisk träning i varma förhållanden när man svettats mycket återställer traditionell och alkoholfri öl vätskenivåerna på ungefär samma sätt som vatten.

Vatten är bäst

Svenske idrottsläkaren Kurt Andersson sågar dock teorin.

– Det finns inget som visar att antioxidanter påverkar träningseffekten, träningsvärken eller återhämtningen.

Han betonar istället att alkohol är vätskedrivande och dopingklassat i många idrotter. Han tycker att vatten är bästa sättet att återhämta sig om man tränat i mindre än en timme.

– Har man tränat längre än så är det en fördel att dricka sportdryck. Inom första halvtimmen efter träningen ska man gärna få i sig kolhydrater och proteiner.

Tyskar firar med öl

Oavsett teorier om att det är positivt eller skadligt för idrottare att dricka öl efter träningen är det nog många amatöridrottare som gör det. Och dessutom:

– Inom handbollen är det känt att spelarna i tysk Bundesligan dricker öl på vägen hem. Men det handlar nog mer om tysk kultur än att de föregångar för den här teorin, säger Kurt Andersson.

Hitta drömvikten med Viktklubb.se
Publisert: