Därför bör du äta supergrönsaken broccoli – varje dag

Av: 

Karin Holmberg

Broccoli är en grönsak som är bra att äta varje dag, enligt författaren Anette Harbech.
Broccoli är en grönsak som är bra att äta varje dag, enligt författaren Anette Harbech.

Kost

Att vi bör äta frukt och grönsaker varje dag för att kroppen ska må bra är ingen hemlighet. Men visste du att det är extra bra att äta broccoli?
Den gröna buketten hjälper nämligen hjärnan att rensa ut dåliga ämnen.
– Jag skulle vilja påstå att broccolin är världens nyttigaste grönsak, säger den danska författaren Anette Harbech, som skrivit boken ”Hjernegod mad”, till dr.dk.

Tillhör du de som älskar broccoli? Då är detta en riktigt bra nyhet. Enligt den danska författaren Anette Harbech, som skrivit boken ”Hjernegod mad” och driver hemsidan madforlivet.com är det nämligen riktigt bra att äta broccoli – helst varje dag.

Innehåller sulforafan

Anledningen till att man inte ska glömma bort att äta sin broccoli är, enligt Anette Harbech , att broccoli, utöver att vara en bra källa till vitaminer, och fiber, även är rikt på antioxidanten sulforafan.

– Det är ett unikt ämne som går in och aktiverar några avgiftande enzymer i kroppen. Det binder bråkmakare och oönskade saker i kroppen och skilja ut dem, säger Anette Harbech till dr.dk.

Ämnet finns även i flera andra sorters grönsaker som till exempel kål men halterna i broccoli är mycket höga i förhållande till andra grönsaker.

Tillaga den lätt

För att få i sig tillräckligt med sulforofan behöver man äta ordentligt mycket broccoli, något som Anette Harbech säger till dr.dk, att hon inte tror är realistiskt i vardagen. Men däremot får man effekt även av en mindre dos broccoli.

För att kroppen ska tillgodogöra sig sulforofan från broccolin är det bästa att tillaga broccolin i ungefär en minut antingen genom att koka eller ånga den.

Sänker blodsockret

Att sulforofan har bra egenskaper har vi även sett i flera studier under de senaste åren. Förra året genomfördes en studie på Sahlgrenska Akademin där man identifierade sulforofan som en ny antidiabetisk substans. En patientstudie visar på signifikant lägre blodsockernivåer hos deltagare som åt broccoliextrakt med höga halter av sulforafan.

Antioxidanten har tidigare även studerats för behandling av cancer och inflammationssjukdomar.

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

LÄS VIDARE

Broccolisoppa – lättlagad och snabb

ÄMNEN I ARTIKELN

Kost

Hjärnan