Planering motar julstressen

Hälsa

Alla önskar vi oss en fröjdefull jul.

Risken är att vi i stället faller offer för julstressen.

Motmedlet är planering och vänlighet, framhåller stressforskaren Dan Hasson.

Julen är för många ett efterlängtat andningshål mitt i vintermörkret. Det är då familjen kan samlas för att njuta av julbordets alla läckerheter, ge varandra julklappar och mysa tillsammans.

Men priset kan bli högt för att våra idealbilder av julen ska infrias. Förväntningarna på hur en lyckad jul ska se ut hotar att förta glädjen med högtiden.

En lång hetsjakt

För många är december en enda lång hetsjakt efter julklappar, stök med pepparkaksbak, städning, matlagning och planering av all jullogistik. Dan före dan kan orken vara slut. I stället för mys lurar irritationen bakom julgranen.

– Det handlar om att sätta en ambitionsnivå som man mår bra av, säger stressforskaren Dan Hasson, som bland annat är verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Lösningen heter planering.

– Planering är bra för då kan hjärnan slappna av mycket mer. Om man inte vet vad som ska hända kan man måla upp vilka scenarier som helst. Genom planering är det lättare att ta kommando över situationen, säger Dan Hasson.

Julen är ett av de tillfällen under året när problem vi annars trycker ner riskerar att komma upp till ytan. Man vill väldigt gärna att allting ska vara perfekt även om det kanske inte är det.

Ribban på rätt nivå

Det handlar om att sätta ribban på en nivå man mår bra av.

– Tanken är ju att man ska njuta av julen. Det är också bättre att man planerar julen tillsammans i stället för att en person gör allting, säger Dan Hasson.

Om man i god tid sätter sig ner och drar upp riktlinjerna för julfirandet är mycket vunnet. När känslan av kontroll ökar minskar stressen.

Men kanske allra viktigast är att komma ihåg att julen är till för att njutas.

Även i det fallet bör alla inblandade prata ihop sig för att det sedan ska bli så bra som möjligt. Var och en kan få berätta om sin önskejul, sedan diskuterar man gemensamt vad som går att göra för att förverkliga en sådan jul.

– Kom också överens om att tala vänligt med varandra, säger Dan Hasson

TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa