Så påverkas din hjärna av fetma

Fetma minskar storleken på din hjärna.

Det har forskarna vid Uppsala Unversitet kommit fram till.

– Vi rekommenderar utifrån de här resultaten att du tänker på vad du äter eftersom inte bara midjemåttet påverkas utan även din hjärnvolym, säger forskaren Samantha Brooks i ett pressmeddelande.

Forskarna Samantha Brooks och Helgi Schiöth, vid Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet har tidigare konstaterat att personer som har anorexia nervosa har större hjärnvolym i en särskild del av hjärnan.

Forskningen visade att desto mer de här personerna begränsade sitt matintag desto större blev den delen av hjärnan.

Nu har forskarna kommit fram till att hjärnan även påverkas av långvarig fetma.

Under fem år har de följt 292 äldre kvinnor och män och studerat deras hjärnor. I studien ingick både personer som var överviktiga och normalviktiga.

Hos de med fetma konstaterade man en minskning i den främre delen av hjärnan.

Forskarna undersökte sedan effekterna av att vara fet på en hjärnfunktion som påverkar självregleringen av matintag, och fann brister hos personer med fetma i jämförelse med normalviktiga personer.

– De äldre personer som var varaktigt feta under en femårsperiod uppvisade en minskning av den frontala hjärnvolymen och brister i en av hjärnans funktioner som hjälper oss att kontrollera vår matlust. Fetma är ett ökande problem i vårt moderna samhälle, och även om vi i vår forskning inte kan säga ifall fetma orsakar eller är en konsekvens av minskad hjärnvolym, rekommenderar vi utifrån de här resultaten att du tänker på vad du äter eftersom inte bara midjemåttet påverkas utan även din hjärnvolym, säger Samantha Brooks.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Kom i form