Bröstpiller kan göra dig steril

Hälsa

Tabletter som förstorar lockar unga

Unga flickor lockas av tabletterna som lovar stora, fylliga bröst.

Men pillren som säljs på internet kan orsaka både cancer och sterilitet.

- Allt som får kroppen att växa kan orsaka cancer, säger Otabek Imamov, gästforskare på Karolinska Institutet.

Det är några år sedan hälsokostpreparat med fytoöstrogener började dyka upp. Då vände man sig främst till kvinnor med klimakteriebesvär och utlovade goda resultat mot benskörhet, värmevallningar och depressioner. Redan då utlovades "push up-effekt" eftersom bysten påstods svälla en aning av tabletterna.

Nu vänder tillverkarna sig direkt till de kvinnor som önskar större byst, men tvekar inför tanken på att operera sig. I stora annonser lockar till exempel Amormax med tabletterna Breast success som påstås ge "större och fylligare bröst utan kirurgiska ingrepp".

Långt ifrån ofarliga

På företagets hemsida kan man läsa att tabletterna är ett "säkert alternativ för kvinnor som funderar på en bröstförstoring men inte vill utsätta sig för de risker och kostnader en operation medför".

Men tabletterna är långt ifrån ofarliga.

Fytoöstrogener är östrogenliknande ämnen från växtriket och finns i exempelvis soja och rödklöver. Att stoppa i sig för mycket fytoöstrogener i fertil ålder kan vara ödesdigert.

Fåren blir infertila

- Alla fårfarmare vet vad som händer om man låter fåren beta rödklöver - de blir infertila, säger Otabek Imamov, som forskar i medicinsk näringslära.

Undersökningar visar också att kor som äter foder med mycket rödklöver oftare får cystor i livmodern, längre spenar och föder färre kalvar.

- Jag bedömer att risken för bröstcancer är överhängande för kvinnor som äter sådana här tabletter.

Ingrid Carlqvist

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa