Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

-Tandkräm kan ge cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-17

Forskare larmar: Undvik giftet

Tvål och tandkräm misstänks kunna leda till depression och cancer.

Forskarna tror att de nya fynden är toppen på ett isberg.

-Jag råder alla att undvika produkter med triklosan, säger professor Peter Vikesland vid universitetet Virginia Tech i USA.

Triklosan är ett bakteriedödande ämne som bland annat används i tandkräm från Colgate och Pepsodent för att motverka tandköttsinflammation.

Farligt i höga doser

En ny amerikansk studie visar nu att triklosan utvecklar det giftiga ämnet kloroform när det blandas med dricksvatten som innehåller klor.

Kloroform är mycket farligt i höga doser.

Bortsett från att det kan leda till depression och leverproblem är det också klassat som cancerframkallande.

-Kloroformen utvecklades snabbt när vi blandade tvål med vanligt dricksvatten, säger professor Vikesland vid Virginia Polytechnic Institute and State University.

"Topp på ett isberg"

Den nya studien är gjort på tvål som innehåller triklosan. Enligt professor Peter Vikesland är det för tidigt att uttala sig om eventuella hälsorisker förknippade med de aktuella produkterna.

-Än så länge vet vi bara att triklosan och klorerat dricksvatten leder till att kloroform utvecklas. Hur omfattande det här problemet är vet vi inte. Vad mig anbelangar kan det mycket väl handla om toppen på ett isberg, säger Peter Vikesland.

Är giftigt

Han har än så länge inte testat tandkräm med triklosan, men säger att det inte finns något som talar för att eventuella hälsorisker skulle vara mindre i det fallet.

-Jag råder alla att undvika alla produkter som innehåller triklosan, säger han.

Livsmedelsverket i Sverige har ännu inte hunnit ta del av de amerikanska forskningsresultaten.

-Vi vet att triklosan är giftigt. Men att det utvecklar kloroform tillsammans med vanligt dricksvatten är nytt för oss, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.

Enligt honom borde undersökningen vara relevant även för svenska förhållanden eftersom också vårt dricksvatten är klorerat i vissa fall. Han varnar dock för en övertolkning av studien.

"Små mängder"

-Kloroform är inte ett ämne man vill få i sig. Men om de uppmätta kloroformnivåerna låg under gränsvärdet är det sannolikt mycket små mängder, säger han.

Aftonbladet har förgäves försökt få kontakt med företrädare för Colgate-Palmolive och Unilever (Pepsodent) för en kommentar.

Triklosan - ett omstritt medel

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln