Tryck stjärna för influensa

Hälsa

Nu ska svenskarna själva larma om influensautbrott

Hög feber? Muskelvärk? Hosta? Då kan du svara ja när Smittskyddsinstitutet ringer och frågar om du tror att du har influensa.

Nu hoppas myndigheten på att tiotusentals utvalda svenskar ska slå larm om tidig smittspridning i samhället.

Varje år tar influensa livet av mellan 100 och 4 000 svenskar. För att kunna planera och samordna sjukvårdens insatser i god tid innan en stor epidemi bryter ut behöver Sverige bättre system än i dag för att upptäcka de allra tidigaste fallen.

– Vi tror att det är jätteviktigt, säger statsepidemiolog Annika Linde till TT.

Rätten till sjukersättning under hela den första sjukveckan gör att många influensasjuka aldrig uppsöker vården, utan i stället tillfrisknar på egen hand. Det gör att antalet rapporterade fall blir avsevärt mindre än det är i verkligheten. Dessutom är problemet med läkares bristande rapporteringsvilja ett känt faktum.

Ska rapportera själva

Därför håller Smittskyddsinstitutet (SMI) nu på att ta fram en modell som går ut på att svenskarna själva ska stå för influensarapporteringen, som ett komplement till nuvarande ordning.

– Vi räknar med att det krävs mellan 25000 och 50000 människor för att systemet ska kunna ge indikation på att det finns en sjukdom som börjar sprida sig, säger Linde.

Automatisk telefontjänst

Det hela är just nu under prövning och en studie ska snart ge besked vad gäller svenska folkets vilja att ställa upp över huvud taget. Om de slumpvis utvalda personerna samtycker, kommer de med jämna mellanrum att bli uppringda av en automatisk telefontjänst där de med hjälp av siffertryckningar kan ange om de är eller har varit sjuka.

– I första hand tänker vi oss att människor rapporterar om influensa, men maginfluensa eller andra sjukdomar kan också tänkas rapporteras, säger Annika Linde.

Ett tillfälligt extra statsanslag gör projektet möjligt och inför framtiden hoppas Linde på anslag från EU.

– Det kommer att kosta många miljoner om det här ska kunna utnyttjas fullt ut.

Tidigare artiklar:

Sara Rosén/TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa