Nu visar hon upp sitt nya ansikte

HÄLSA

Isabelle, 38, mötte pressen efter ansikts-transplantationen

1 av 3 | Foto: ap
medicinskt mirakel På en presskonferens i dag måndag visade Isabelle Dinoire, 38, upp sig för första gången sedan hon genomgått en ansiktstransplantation - den första någonsin.

Isabelle Dinoires hund löpte amok och bet av stora delar av hennes ansikte.

Men genom världens första lyckade ansiktstransplantation har hon fått sitt liv tillbaka.

– Nu har jag fått ett ansikte som alla andra, säger hon.

Isabelle, från Valenciennes i norra Frankrike, har problem att äta och att prata. Eftersom hon inte kan stänga munnen har hon problem med att uttala bokstäverna p och b. Men numera kan hon röra sig ute, utan att dra folks blickar till sig. Och hon kan göra sig förstådd.

– Jag kan öppna min mun och äta. jag känner mina läppar, min näsa och mina läppar, sade hon inför pressen.

Försökte tända en cigarett

För första gången berättar hon också om skräcknatten när hunden attackerade. Hon fattade inte vad som hade hänt när hon kom till sans efteråt.

– När jag vaknade försökte jag tända en cigarett, och jag förstod inte varför jag inte kunde hålla den mellan läpparna, berättar hon.

Av läpparna återstod ingenting, hunden hade slitit dem från ansiktet.

Den 38-åriga tvåbarnsmamman förlorade sin näsa, båda läpparna och ena kinden när hon blev svårt biten av sin egen labrador.

Det skedde i slutet av november förra året. Att hon nu, bara två månader senare, är så pass återställd beskrivs som ett medicinskt mirakel.

Donatorn hemlig

Operationen genomfördes i Lyon underledning av kirurgen Jean-Michel Dubernand. Den har väckt uppmärksamhet över hela världen, inte minst på grund av de etiska frågor som väckts.

Donatorn var en hjärndöd kvinna vars identitet har försökt hemlighållas.

Enligt läkarteamet som genomfört operationen är resultatet över förväntan.

– Hennes utseende kommer att bli en blandning av de två. Men hon kommer att behöva vänja sig vid sitt nya ansikte, sade Jean-Michel Dubernand efter ingreppet.

Dinoire måste sannolikt ta medicin resten av sitt liv för att hindra att hennes kropp stöter bort det transplanterade ansiktet.

Robert Triches