Bacon, korv och skinka ökar risken för magcancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Cancer

Hög konsumtion av bacon, korv och rökt skinka kan vara farligt för hälsan.

En analys av flera olika studier visar att charkuteriprodukter tycks innebära ökad risk för magsäckscancer.

Detta ger extra tyngd åt den uppmärksammade WHO-rapport som nyligen slog fast ett samband mellan köttätande och magcancerrisk.

Bakom de nya analysen står tre forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, under ledning av nutritionsepidemiologen Susanna Larsson.

Hög dödlighet

De har sammanställt alla rapporter om charkuterivaror och magsäckscancer de kunnat finna i den internationella litteraturen. Totalt hittades 15 studier som utförts mellan 1996 och 2006. Studierna omfattar sammanlagt 4704 patienter från Europa, Nordamerika och Asien.

Resultatet, enligt forskarna, är relativt tydligt: en ökad konsumtion av charkuteriprodukter med 30 gram – en halv portion – per dag ökar risken för magsäckscancer med 15 till 38 procent.

Detta är visserligen inga höga siffror och forskarna påpekar att resultatet kan ha påverkats av en rad andra faktorer. Det finns med andra ord risk för att sambandet inte är helt klockrent. Susanna Larsson är dock övertygad:

– En halv portion är inte mycket. Normalt äter folk mycket mer än så. Själv undviker jag definitivt charkprodukter, säger hon.

Fisk

Globalt har antalet fall av magsäckscancer minskat de senaste femtio åren. Men den är fortfarande den fjärde vanligaste cancerformen och är dessutom svår att upptäcka i tid, innan det är för sent för behandling. Cirka 700000 personer dör av magsäckscancer varje år i världen, varav cirka 1000 i Sverige.

Det är dock okänt vad det är för något i charkprodukterna som ökar cancerrisken. Välkänt är dock att de ofta innehåller mycket salt samt nitrit eller nitrat. De senare kan vara cancerogena. Salt är inte cancerframkallande i sig, men kan göra cellerna i magtrakterna mer sårbara för andra, farligare, ämnen.

– Jag skulle rekommendera folk att hålla sig mer till fisk och kyckling, säger Susanna Larsson.

Sammanställningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute (060802).

Roland Johansson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN