Så är pollenläget just nu

avStefan Hesserud Persson

HÄLSA

Björkblomningen är i full gång och pollenhalterna är höga i stora delar av landet.
Och snart väntas stigande halter av ekpollen.

Risken för björkpollen är just nu stor i nästan hela landet, enligt pollenrapporten.se. Björkblomningen har visserligen börjat avta något i sydligaste Götaland, men sprider sig samtidigt norrut. Men får bege sig till de nordligaste delarna av Norrland för att slippa den värsta pollenplågan.

Samtidigt är risken förhöjd för sälg- och videpollen från mellersta Norrland och söderut. Dessutom har eken börjat blomma i sydligaste Sverige.

I Stockholm har björkpollenhalterna kulminerat men väntas fortsatt vara höga kommande vecka. Då väntas å andra sidan halterna av ekpollen stiga, och vara måttliga till höga i början på nästa vecka.

I Göteborg ser björkpollenhalterna ut att vara höga kommande dagar, och därefter måttliga till höga. I Malmö är halterna snäppet lägre.

Foto: Roger Tillberg
Björkpollenhalterna är höga.

Fakta: Så minskar du pollenplågan

  • Följ pollenrapporterna och väderleken. Vackert väder leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd.

  • Avstå från utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär, även om du medicinerar dig.

  • Stäng fönstren i bilen och i sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalterna gått ner. Det är bättre med inomhusluft eftersom den oftast innehåller mindre mängder pollen.

  • Skölj ur håret på kvällen, innan du går och lägger dig. Det kan fastna mycket pollen i håret när du är utomhus.

  • Ta medicin i tid! En del sorter bör du börja med när pollensäsongen förväntas och en del sorter kan du vänta med och börja ta först när symtomen visar sig. Ta sedan medicinen regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen.

  • Ta det lugnt. När du är allergisk minskar kroppens motståndskraft. Den påverkas också om du har en infektion, är trött, stressad eller deppig. Försök då att ta det lugnt så att dina allergisymtom inte förvärras.

  • Fimpa. Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.

  • Kela inte med eventuella husdjur och duscha dem efter att de varit ute. Hundar, katter och andra pälsdjur kan bära med sig ansenliga mängder av pollen i pälsen.

Källa: Apoteket

ARTIKELN HANDLAR OM

Pollen