Allergiska barn testar gräspiller

HÄLSA

Tablettvaccinet ska skydda mot astma

Nu ska 600 barn få prova ett vaccin mot gräspollenallergi. Vaccinet tas i form av en tablett och ska efter tre år göra att de blir av med sin allergi för gott - och slipper astma.

Studien startar inom kort och flera svenska sjukhus söker nu barn i åldern 5–12 år som är allergiska mot gräspollen. Pollenallergi är en av våra vanligaste allergier och inte sällan en inkörsport till det man kallar ”den allergiska marschen”. Med det menar man att barn med pollenallergi ofta utvecklar fler allergier och med tiden även astma.

För att stoppa den utvecklingen har man sedan länge erbjudit så kallad allergivaccinering, som tagits på sjukhus med jämna mellanrum under tre år. En omständig process som gjort att många inte har tyckt att det varit värt besväret.

Lättlöslig tablett

I stället för att åka till ett sjukhus och ta sprutor titt som tätt i flera år tas det nya vaccinet som en lättlöslig tablett under tungan, vilket tros öka intresset.

– Det är betydligt enklare. Man ger första tabletten på en sjukhusmottagning och sedan fortsätter man att ta dem hemma, säger läkaren Jan-Åke Jönsson i Sveriges Radio P4 Blekinge.

Han är ansvarig läkare för studien på Centrallasarettet i Växjö. Andra sjukhus som deltar i den europeiska studien är Centralsjukhuset i Karlstad, lasarettet i Malmö, Kungsbacka och de stora sjukhusen i Stockholm.

Lär kroppen att tåla gräs

Grazax, som tablettvaccinet heter, innehåller ett protein av det gräspollenallergen som kroppen reagerar mot. Genom att ta en tablett per dag året runt i tre år lär man kroppen att tåla allergenet. En del svullnar och tycker att det kliar i mun, näsa och svalg några minuter efter att de tagit tabletten. I något enstaka fall har besvären hållt i sig i upp till en vecka. Annars har inga allvarliga biverkningar rapporterats sedan vaccinet godkändes för vuxna för ett par år sedan.

Majoriteten av dem som provat har blivit hjälpta, en del helt besvärsfria. Då man sett att de fortfarande ett år efter avslutad behandling varit fria från sin gräsallergi har vaccinet nu godkänts även för barn.

Förhoppningen är att effekten ska sitta i minst åtta–tio år som när man ger vaccin via injektioner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi