Fixa glassen själv

HÄLSA

Svalka dig med gott samvete

Foto: Egen glass är guld värd.

Glasstiden är här - och oavsett om det är regn eller sol i helgen passar glass utmärkt som efterrätt.

Hoppa över de värsta kaloribomberna och sväng ihop din egen dessert – lite roligare och mycket nyttigare.

Glass med 3 såser (4 port.)

1 portion = 225 kcal

Du behöver:

50 gram mjölkchoklad med apelsinkrokant

2 msk kaffegrädde

2 dl blåbär

2 tsk florsocker

2 dl frysta jordgubbar

200 gram glass

citronmeliss

Gör så här:

Blanda chokladbitar och kaffegrädde i en djup tallrik. Smält chokladen över vattenbad eller i en micro. Värm blåbär och florsocker i en liten kastrull alternativt i en skål i micron. Gör likadant med jordgubbarna. Forma 4 glasskulor. Servera såserna till.

Glass på bär och savoiardikex (4 port.)

1 portion = 143 kcal

Du behöver:

1.25 dl vaniljvisp 12 % fett

1 msk florsocker

1 dl hallon

1 dl blåbär

50 gram savoiardikex (sk ladyfingers)

Gör så här:
Blanda vaniljsås och florsocker i en bunke. Vispa med en elvisp tills vaniljsåsen är riktigt tjock. Kläd en 1 1/2 l sockerkaksform med plastfolie. Varva vaniljsås, bär och kex i formen. Stoppa in glassen i frysen i minst 4 timmar. Vid serveringen - skär längs kanterna på formen och lyft upp glassen med hjälp av plastfolien!

Gratinerade jordgubbar och glass (4 port.)

1 portion = 171 kcal

Du behöver:

0.5 l lättglass, ev laktosfri

0.5 l jordgubbar

2 st äggulor

1 msk socker

1.5 dl saft från en apelsin

Gör så här:

Lägg glassen i en ugnsfast form. Ställ in den i frysen igen, det är viktigt att glassen är ordentligt fryst. Skiva jordgubbarna. Vispa gulor och socker i en rostfri kastrull. Tillsätt apelsinsaften. Sjud såsen på svag värme samtidigt som du vispar kraftigt. Såsen ska bli som skum. Den får inte koka! Lägg jordgubbarna ovanpå glassen. Häll på såsen och gratinera i 250 grader tills såsen fått lite färg, ca 3-4 minuter. Ät och njut!

Recept av Kristina Eriksson