Ta hand om dig och din mat i jul

HÄLSA

Julen brukar vara en helg som är förknippad med mycket mat. Laga inte mat i överflöd till julbordet. Enligt undersökningar går 25 procent av det som handlas hem direkt i sopkassen, försök att hjälpa till att minska på matsvinnet.

Satsa istället på de rätter som du verkligen tycker om och försökt att hålla nere på de allt för energirika rätterna. Det gör att frestelsen att äta för mycket kan bli stor. Tänk inte att vissa rätter måste finnas på julbordet för att det alltid ha gjort det. Våga skapa dina egna jultraditioner.


Bra val på julbordet:

Julskinka (100 gram kokt julskinka ger cirka 130 kcal.)
Lutfisk med sås och ärter. (100 gram kokt lutfisk ger cirka 50 kcal.)
Janssons frestelse kan vara en riktig fettbomb, men kan också göras i en smalare variant om man byter ut grädden mot mjölk. Se recept nedan. (En portion ger cirka 285 kcal)
Gravad och rökt lax (100 gram gravad lax ger cirka 179 kcal.)
Brysselkål och andra grönsaker kan man frossa i. Gott om vitaminer som vi behöver den här årstiden och fräscht inslag på julbordet. (100 gram brysselkål ger cirka 44 kcal.)
Sill (100 gram matjessill ger cirka 314 kcal.)
Risgrynsgröt utan grädde passar bra både till julfrukost eller som kvällsgröt. Som dessert är det gott att blanda i några apelsinskivor och hackade nötter. (En portion risgrynsgröt med lättmjölk, 225 gram ger cirka 176 kcal)

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2010-08-20.

Maria Nygårds