Är vetemjöl farligt?

Är vetemjöl farligt, var en av många frågor jag fick när jag jobbade som personlig hälsoshopper i butik. Svaret är att vitt mjöl eller vetemjöl inte är farligt, men att vi inte bör äta så mycket av det eftersom vitt mjöl saknar skaldelar där mycket av näring och kostfiber finns.

Maria Nygårds, matspanare på Viktklubb.se.
Maria Nygårds, matspanare på Viktklubb.se.

Att ryktet gått om det vita mjölet och att bröd har uppmärksammats mycket den sista tiden är debatten kring Glykemiskt index, GI. GI är enkelt uttryckt ett mått på hur lång tid det tar för kolhydrater i maten att brytas ned till blodsocker. Det positiva med GI-debatten är att vi idag äter bröd på ett nytt sätt. Intresset för fullkorn och fiberrikt bröd, surdegsbröd och bröd med hela korn är betydligt större nu en för några år sedan.

Surdeg ger många fördelar

Idag är det genuina trendigt, råg- och surdegsbröd är exempel på detta. Surdeg ger brödet många fördelar, till exempel en mustig smak, att brödet inte smular och en länge hållbarhet. Surdegen hjälper även till att bryta ner salter (fytater) som finns i sädeskornets yttre skaldelar som gör det lättare för kroppen att ta upp nyttiga mineralämnen som finns i mjöl, till exempel järn och zink. En annan fördel är att surdegsbröd inte behöver lika mycket salt för smak och konsistens som andra bröd, bröd kan annars vara en källa till mycket salt.

Ger en bra mättnadskänsla

Forskning har visat att råg har många bra hälsoeffekter, men det är svårt att baka bröd med en stor andel råg utan att volym och konsistens påverkas negativt. Tillsätts surdeg kan bakegenskaperna förbättras. Bröd med råg och surdeg ger en långsam blodsockerstegring som också ger en bra mättnadskänsla.

När du väljer bröd så leta efter fullkorn och gärna bröd med hela korn. Det ger bra med fibrer, vitaminer och mineraler.

Publisert: