”Nu är jag inte bara en rolig tjockis”

HÄLSA

Årets Viktklubbare Olga tappade 36,6 kilo på ett år

1 av 2

Olga använder inte längre mat som tröst. I dag lägger hon i stället sin energi på träning och bra kost.

Resultatet? Hon orkar mycket mer och har slängt ”tältkläderna”.

Nu har Olga Öhgren, 37, röstats fram till ”Årets Viktklubbare 2010” av Aftonbladets läsare.

Fem var nominerade. Olga Öhgren från Kista vann.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, så det var oväntat. Det har varit ett tufft år men jag har fått så otroligt mycket stöd från alla håll och kanter. Inte minst från mina två bästa vänner och barn. Jag vill verkligen tacka alla som röstat på mig!

Olga har alltid varit överviktig.

– Men det var inte ett problem för jag visste inte något annat.

Hon har försökt gå ner i vikt en gång tidigare, innan hon fick sitt första barn. Hon hade svårt att bli gravid och läkarna tyckte det skulle underlätta om hon gick ner i vikt.

– Jag gick ner, blev gravid, men sen gick jag upp desto mer efter förlossningen.

”Ingen känner igen mig”

Hon åt stora portioner, massor av sötsaker och hoppade ibland över lunchen. I hennes yrke som tolk och guide med sena kvällar och oregelbundna arbetstider finns det inte alltid tid för rutiner. Men i dag har hon helt ändrat sin livsstil.

– Jag är inte bara en rolig tjockis längre. Jag har aldrig i hela mitt liv fått så många komplimanger som nu. Det är ingen som känner igen mig.

För Olga är det viktigt att berätta att det går att kombinera viktminskning och hård träning med att vara en högpresterande ensamstående tvåbarnsmamma mitt i en jobbig skilsmässa.

– Viktklubb underlättade min vardag då jag tilläts att äta allt. På så sätt behövde jag inte dra haranger om att det där äter jag inte, när jag blev bjuden på mat. I stället kunde jag justera mitt kaloriintag om jag ätit för mycket. Och sen fick jag träna desto mer.

Delmål på vägen

Hon poängterar att det är disciplin som gäller.

– Det finns inga genvägar och undanflykter. Man måste vara stenhård och acceptera att det tar tid. För mig gick det fort i början medan de sista kilona satt som berg.

På Viktklubb pratar man om hur viktiga de olika målen är på vägen mot slutmålet.

– Jag satte upp huvudmålet redan från början. Sen hade jag lite delmål på vägen. Jag försökte ha så många som möjligt för motivationens skull.

Hon känner att hon ännu inte riktigt landat i sitt nya jag.

– Hela mitt liv ser annorlunda ut i dag. Min viktnedgång har gjort att jag vågar mer och vågar säga ifrån på ett annat sätt. Samtidigt känns det som om man ställer högre krav på mig nu.

Utmaning att behålla vikten

På hemmaplan har det blivit mer prat om kost och hälsa. Olgas två barn har som ett resultat av sin mammas engagemang blivit mer nyfikna på träning.

– Framförallt min elvaåriga dotter. Hon har en blogg och nu skriver hon mycket om kost och träning i den.

– Allting går att fixa bara man har viljan. Men inget löser sig av sig självt. Den stora utmaningen nu är att behålla min vikt.

Så fungerar Viktklubb – få ett lättare liv

1. Viktprofil som hjälper dig nå din målvikt. Forskare har tagit fram ett antal frågor. Med dem som bas tas just din viktprofil fram. Dina förutsättningar och din målsättning ligger till grund för det program som hjälper dig till din idealvikt.

2. Koll på din kaloribalans. I din personliga dagbok håller du koll på dina kalorier. Du ser direkt hur mat och motion påverkar din viktplan.

3. Recept. Till din hjälp finns tusentals kaloriberäknade recept – för vardag och fest. Du lägger lätt till egna favoriter.

4. Anpassat menyförslag. Du får menyförslag som är anpassade efter din kalorinivå.

5. Inspirerande diagram. Dina personliga diagram visar hur ditt BMI ändras och du kan följa kalori-, vikt- och midjekurvor.

6. Eget motionsprogram. Med ett individuellt anpassat motionsprogram blir träningen roligare.

7. Hjälp av experterna. Har du frågor kring din viktminskning? Experterna svarar i både bloggar och på e-post.

8. Stöd från andra. I forum möter du tusentals andra medlemmar i samma situation som du. Ta del av andras med- och motgångar, hämta stöd och inspiration och dela med dig i en egen blogg.

Erbjudande bara i dag!

www.viktklubb.se

1 månad för 1 krona!

Ange kampanjkoden decÅV1för1kr när du anmäler dig på www.viktklubb.se

Erbjudandet gäller bara i dag, den 6 december.

Om Olga

– 36,6 kilo

Namn: Olga Öhgren.
Ålder: 37 år.
Bor: Kista.
Yrke: Tolk i ryska, guide.
Startvikt: 94 kg.
Vikt i dag: 57,4 kg.
Längd: 155 cm.
Storlek: Från en 52:a till en 38:a på 1 år.