Därför blir vissa feta – direkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Svensk forskare: Tre teskedar fett går raka vägen till magen - men bara på normalviktiga

Tre teskedar fett kan ­sätta sig direkt.

Kroppen växer snabbare än vi trott efter en brakmiddag, enligt ny forskning.

Foto: Åsa Engman.

Bara ett par timmar efter en måltid går det att se en ökning i fettmängden på kroppen. Upp till så mycket som tre teskedar rent fett uppmättes i en under­sökning vid universitetet i Oxford. Svenske forskaren ­Fredrik Karpe, professor i metabola sjukdomar, deltog i studien:

– Hos normalviktiga människor kunde vi mäta fettmängden ganska om­gående, efter fem timmar var allt upptaget och hade lagt sig på magen eller ­höfterna, framförallt gick det fort efter mat som åts på ­eftermiddagen.

Farligt för överviktiga

Upptäckten går stick i stäv med vad man tidigare trott, att viktökning sker gradvis.

Men fynden gäller inte överviktiga:

– De lade inte på sig lika mycket – i stället satte sig fettet på inre organ som till exempel levern vilket är mycket farligt, säger Fredrik Karpe.

Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi och expert på övervikt vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, har ­inte tagit del av studien men är skeptisk till resultaten.

– Det beror ju helt på vem det är, vilken ämnesomsättning personen har och vad han eller hon precis har gjort.

Flera andra upptäckter har gjorts i kölvattnet av Oxfordforskarnas studier, berättar professor Fredrik Karpe. Stora höfter är till exempel inget att skämmas över.

– Vi har tittat på olika fettvävsdepåer i kroppen. Fett runt höfterna som vanligtvis kvinnor får är bara bra. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, säger han.

Stöder slutsatsen

Åsa Engman, 40, deltog i tv-programmet ”Biggest loser” för att bekämpa sin övervikt, något hon nu är på god väg att lyckas med. Hon delar forskarnas slutsats om överviktiga personer.

– Jag tror på det här med fett inne i kroppen och det bekräftar också min hjärtläkare. Han liknar mitt ­hjärta vid ett fågelbo där hjärtat är fåglarna och boet fettet, säger hon.

Sen middag ökar midjemåttet

I studien fick frivilliga äta fet mat som sedan spårades i kroppen. Maten bröts ner i magen och hamnade i blodomloppet som små droppar. Dropparna åkte runt i kroppen under ett tag innan de, snabbare än vad forskarna trodde, satte sig – framförallt på magen eller höfterna hos normalviktiga personer.

Efter mat intagen på morgonen gjorde bara en liten del av fettet denna resa i kroppen medan mängden ökade ju ­senare maten intogs.

Efter en sen middag innehållande 30 gram rent fett, lade sig tre teskedar runt magen väldigt snabbt.

Publicerad: