”Jag gillar inte att förlora”

1 av 3 | Foto: Christoffer Edling
”Det är ont om tjejer i den här sporten ännu” säger Elna Elwin.

avMia Sahl

HÄLSA

Hon kan lyfta tungt, ofta och längre än de flesta. Elna Elwin är nitton år och svensk mästare i kettlebell-lyft.

– Jag har alltid velat vara bättre än killarna, säger hon.

På en av väggarna på gymmet i Motala har någon gett Elna Elwin ett smeknamn.

Duracellna, står det textat med illröda kritbokstäver, stort så att alla som tränar ett kettlebell-pass kan se att det är här hon håller till. Bland styrketränarna i Motala är Elna världsberömd.

Och visst, Elna är envis och uthållig, dessutom urstark. Men hon utstrålar ett lugn snarare än kaninstuds, åtminstone när hon pratar om sin sport.

Bättre än killarna

Elnas pappa säljer styrketräningsprylar, själv har hon bara lyft tunga saker i drygt två år.

– Jag har alltid gillat att röra på mig. Men förutom hästar och ridning så har jag inte fastnat för någon speciell sport tidigare, säger hon.

Så försöker hon förklara motivationen och tjusningen med att lyfta en 24 kilo tung vikt med handtag, upp och ned enligt en given koreografi, om och om igen tills hon nästan stupar.

– Jag gillar inte att förlora, säger hon först.

Sen skrattar hon lite, tittar upp i taket ett tag, och konstaterar att hon nog alltid velat vara lite bättre än killarna.

”Gillar att alla tittar”

I december 2010 ställde hon upp i sitt första Kettlebell-SM. Då var tävlingen mest en kul grej. Hon kom tvåa, de var bara två damer i hennes viktklass – minus 64 kilo.

– Det är ont om tjejer i den här sporten ännu, jag önskar mig större konkurrens. Det kommer säkert, säger Elna.

I december förra året var det dags för hennes andra SM. Hon ler när hon berättar om hur det känns att stå där i rampljuset, bredvid sina medtävlare, och lyfta sin vikt så många gånger man kan på tio minuter.

– Då gillar jag verkligen att alla tittar på mig, jag blir helt lyrisk av att synas på det sättet, i det sammanhanget, säger hon.

Håller i kettlebellspass

Elna vann SM förra året, hon lyfte mycket mer och mycket bättre än året dessförinnan. På tio minuter orkade hon svinga sin vikt – från det nedre läget med armen rakt och vikten pendlande mellan knäna, upp till axeln och så vidare upp på rak arm – hela 94 gånger.

Förutom sin egen träning håller hon kettlebell-pass, är instruktör och jobbar på lagret i pappas gym. Hennes tränare bor i Australien, men de har nästan daglig kontakt vi nätet.

– Hon heter Emelie Friedell och är grymt duktig. Hon inspirerar mig, hjälper mig med upplägg och så filar vi på tekniken genom att jag filmar mig själv när jag kör. Det funkar superbra faktiskt, säger Elna.

Fyra pass i veckan blir det, minst. Hon varvar intervallträning med det hon kallar långset, då hon arbetar lite mer statiskt med vikterna. Passen är sällan längre än 30 minuter. Hela kroppen måste jobba rätt och det finns mycket kraft och uthållighet att vinna med rätt teknik.

– Det finns folk som ser det jag gör och tycker det ser rätt lätt ut, men så testar de själva och då brukar de ge upp efter ett litet tag.

”Inofficiellt världsrekord”

I höst vill hon helst av allt komma ut och tävla internationellt, målet är en tävling i Chicago. Hennes motståndare har redan ögonen på henne. Förra året utmanade hon sig själv lite extra genom att sätta inofficiellt världsrekord. Då lyfte hon en 20 kilo tung kettlebell 500 gånger. Målet var att göra det på under en timme, Elna klarade det på 55 minuter.

– Men fy, jag blev liksom sjösjuk av trötthet där någonstans i mitten. Man kan få riktig ångest när man tar ut sig så där, men allt släpper så fort man är klar. Och då är det värt allt slit, säger hon och skrattar lite försiktigt.

Så avslutar hon med sitt kanske tydligaste tips, för den som vill testa kettlebells.

– Man måste andas hela tiden, rytmiskt i takt med rörelsen, annars är det väggen direkt.

Det här är kettlebell

En kettlebell är en gjutjärnsvikt med handtag som traditionellt använts som träningsredskap i Ryssland, där kallas kulan för girja. På senare tid har kulorna blivit vanliga även på svenska gym, på vissa gym finns också ledarledda gruppträningspass där man uteslutande tränar med kettlebells.

Kulorna finns i olika vikt, ofta från åtta kilo och uppåt. De traditionella kulorna ökar fyra kilo i vikt med varje storlek.

Med rätt teknik blir du starkare, men du får också bättre kondition, balanssinne och koordination när du tränar med kettlebell eftersom lyften kräver att hela kroppen jobbar.

Är en tävlingsform

Kettlebell-lyft är en tävlingsform som går ut på att göra så många godkända lyft som möjligt på 10 minuter. IKSFA – International Kettlebell Sport & Fitness Academy – arrangerar tävlingar för män och kvinnor i hela världen.

Rätt teknik är viktigt

Det kan se enkelt ut, men rätt teknik är viktig för att undvika skador och få till en bra träning. Se Elnas pass med tydligt beskrivna tekniker på Youtube.

Sök på: Elna Kettlebell

Elna Elwin

Ålder: 19.

Bor: Motala.

Familj: Mamma, pappa och deras respektive, fem syskon och hunden Tosca.

Gör: Elitsatsar på kettlebell-lyft och jobbar hos en gymgrossist.

Elnas inofficiella världs­rekord: Elna gjorde 500 lyft, så kallade longcycle, i följd. Målet var att hinna med lyften på en timme, Elna klarade det på 55 minuter.