"Ridningen ger mig andrum"

HÄLSA

Sofia Källgren kopplar av i stallet

1 av 5 | Foto: Ridning är både träning och avkoppling för Sofia Källgren. För sju år sedan köpte hon islandshästen Dugur som hon rider så ofta hon har tid.

Skör. Oskuldsfull. Änglalik. Så beskrivs hon ofta, artisten Sofia Källgren.

Men bakom den söta ytan finns något annat. Hon gillar skit under naglarna.

Vi befinner oss på Drottningholm några mil utanför Stockholm. Kungafamiljen bor fem minuter bort. Tunnelbanestressen, turisterna och trängseln i city är långt borta. Hit åker Sofia Källgren för att finna ro. Och för att borsta sin något leriga islandshäst Dugur.

– Ja, han måste ju också stajlas om ni ska fotografera honom, säger Sofia när vi möter henne på stallbacken.

Trivs i stallet

I sommar har Sofia Källgren sjungit för tiotusentals fans runt om i landet på megaturnén Rhapsody in rock. Men i stallet märks det inte att hon är en stjärna. Hon ryktar och tränsar själv, springer vant mellan sadelkammaren och boxen. Men gödseln lämnar hon till någon annan.

– Nä, jag hinner inte mocka längre tyvärr. Men förr gjorde jag det, och gud vilka armmuskler jag fick! Jag har aldrig haft så snygga armar som då.

Ridning är både träning och avkoppling för Sofia Källgren.

– Jag har köpt väldigt många gymkort genom åren. Men jag är ingen gymmänniska egentligen. Jag vill ha en naturlig träningsform. Så när Dugur var till salu för nio år sedan såg jag chansen. Ridningen har blivit min form av andrum, men den bygger också upp mig fysiskt.

Har aldrig kämpat med vikten

Sofia Källgren är en av de få som aldrig behövt kämpa med vikten. Hon är naturligt smal och känner att hon för det mesta varit i harmoni med sin kropp. Graviditeten med ettåriga sonen Rasmus gick enkelt. Hon gick upp 12–13 kilo och hade inga särskilda besvär.

Därför kom den plågsamma förlossningen som en chock.

– Det tog 38 timmar och alla steg gick fel. Jag kände att min kropp inte var med mig. Jag blev så tagen av det eftersom jag hade förberett mig så väl, tränat och profylaxandats. Men det hjälpte inte. Till slut fick tre barnmorskor häva sig över mig och trycka ut barnet.

Sofia Källgren kände sig uttömd på energi efter förlossningen. Som om hon hade sprungit flera maratonlopp i sträck.

Det tog ett tag att komma igen. Kilona gick hon ner ganska snabbt men att träna eller rida fanns inte i tankarna.

– Jag släppte alla måsten. Jag väntade med att röra på mig tills jag fick tillbaka lusten. Jag provade på mamma-barnyoga, men det funkade inte så bra. Jag kom aldrig längre än till den tredje ställningen eftersom Rasmus vägrade att sova. Så det lade vi ner ganska snabbt.

Fulltecknad almanacka

Tre månader efter förlossningen red hon för första gången.

– Det var nästan lika nervöst som att ha sex första gången efter förlossningen. Samma anspänning. Men det gick jättebra, båda grejerna, säger hon och skrattar.

De senaste två åren har varit fulltecknade i Sofia Källgrens almanacka. År 2005 skrev hon som första västerländska artist skivkontrakt med China Record Corporation. Hon fick en insyn i det uppskruvade kinesiska arbetstempot.

– De hade som ambition att släppa tio skivor på två år. Vi fick ner det till fem skivor på fem år, det kändes lite vettigare.

Just nu är Sofia en avancerad jonglör. Hon bollar en ettårig son, en sambo, en svensk karriär, ett kinesiskt skivkontrakt, en islandshäst och två katter.

Hur får du ihop det?

– Även om det har varit en jättestressig period sedan Rasmus föddes så har det blivit bättre med rutinerna. Jag slarvade mycket med maten innan, och det kan jag inte göra nu med en liten son. Jag märker att jag faktiskt mår bättre. Förut strulade min mage mycket, men det har den inte gjort det senaste året. Nu äter jag på bestämda tider och det mår jag bra av.

Tar rynkorna med jämnmod

Förutom karriären och familjen finns det ytterligare en stressfaktor som de flesta kvinnor lever med. Utseendet. För kvinnliga artister är pressen att se ung och fräsch ut särskilt hård. Men Sofia Källgren tar rynkorna med jämnmod.

– Jag är inte så rädd för att bli äldre. De kvinnor som jag ser upp till är äldre och har mer visdom. De är ju mina idoler!

Så det har aldrig varit aktuellt med botox eller silikon?

– Nä, inte direkt. Min man och jag har gjort den dealen att om jag ska göra bröstförstoring så ska han göra stjärtimplantat, så han får en snygg ärtig rumpa. Det tycker jag är rättvist.