Vanliga russin kan förgifta dina barn

HÄLSA

Experter varnar: Inte mer än ett litet paket i veckan

Foto: OKEJ I SMÅ MÄNGDER Russin kan vara farligt för barn under tre år – om de äter för mycket. Men i lussebullar är det inga problem.

Nyttigare än godis? Glöm det.

Russin kan vara giftiga för små barn.

– Vi varnar alltid föräldrar inför jul, säger Laila Jensvoll på norska livsmedelsverket.

För två år sedan undersökte de halterna av mögelgiftet ochratoxin i russin. Studien visade att elva av tolv paket innehöll giftet.

Därför rekommenderar de norska experterna att barn under tre år inte äter mer än 50 gram i veckan. Och inför den stundande julhelgen går de ut med påminnelser.

– Många föräldrar tror att det är nyttigare med russin än godis och låter barnen äta obegränsat, särskilt till jul, säger Laila Jensvoll, rådgivare på Mattilsynet.

Stora mängder ochratoxin kan på längre sikt ge njurproblem. Det finns också uppgifter om att mögelgiftet kan vara cancerframkallande, men där tvekar experterna i dag.

”Inga problem i bullar”

Lilian Abramsson Zetterberg, toxikolog på svenska Livsmedelsverket, tycker inte att föräldrar ska känna sig oroliga.

– Det är inga problem att ha russin i lussebullarna eller äta en näve då och då. Allt handlar om koncentrationen, säger hon.

Små barn, upp till tio kilo, får i sig hela den tillåtna dagsdosen om de äter 20 gram russin.

De minsta russinpaketen, som är populära bland barn, innehåller knappt 50 gram russin.

Bagarens saffranssnäckor

Saffransdeg:

5 dl rumsvarm mjölk (500 g)

50 g jäst för söta degar

Cirka 2 l vetemjöl

special (1?100 g)

Knappt 3 dl socker (250 g)

250 g rumstempererat smör

1,5 tsk salt (10 g)

4 kuvert saffran (2 g)

100 g russin

Mandelfyllning:

300 g mandelmassa lyx eller vanlig mandelmassa

1–2 ägg till pensling

50 g hyvlad mandel

Gör så här:

Lös jästen i mjölken, tillsätt övriga ingredienser utom russinen och blanda till en smidig deg.

Låt degen vila cirka 20 minuter under en bakduk.

Blötlägg russinen i kallt vatten och låt dra i 30 minuter och sila sedan bort vattnet. (Russin är törstiga och tar annars vattnet från bullen och då blir den torr.)

Mandelmassan löses med lite kallt vatten till bredbar konsistens.

Kavla ut degen cirka 20 cm bred och stryk på mandelfyllningen och strö sedan på russinen.

Rulla ihop degen och skär upp till snäckor, cirka 30–40 stycken.

Ställ i bullformar och låt jäsa under duk i 45–60 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö på hyvlad mandel.

Bakas i 220 grader till gyllenbrun färg. Det tar cirka 10 minuter.