Ett glas rött, tack!

Hälsa

Tranbärsjuice lika bra för hjärtat som vin

Tranbär i stället för antibiotika.

Studier visar att de små bären är rena mirakelbomberna.

Tranbären innehåller ämnen som kan hålla magsårsbakterien borta, hindrar urinvägsinfektioner och kanske till och med bromsar cancer och åldrande.

Det heter PAC, ämnet i tranbär som hindrar bakterier från att få fäste i kroppen och som är en kraftfull antioxidant. PAC finns även i till exempel choklad, druvor och te, men inte med samma egenskaper som hos tranbär.

Till exempel hindrar PAC e-kolibakterien, som är den stora boven vid urinvägsinfektioner, från att fastna på väggarna i urinblåsan och sköljer i stället ut bakterierna ur kroppen.

Mindre antibiotika

Studier visar att 80–90 procent av e-kolibakterierna försvinner om man dricker 250 ml tranbärsjuice morgon och kväll. Eftersom 50–60 procent av västvärldens kvinnor får urinvägsinfektion minst en gång under sitt liv innebär det en rejäl minskning av antibiotikaanvändandet om de behandlas med tranbär i stället. Det minskar problemet med antibiotikaresistenta bakterier.

För gravida kvinnor, som ofta får urinvägsinfektioner, kan en obehandlad infektion leda till missfall och att slippa använda antibiotika är en stor fördel med hänsyn till fostret.

Tar bort magsårsbakterie

Indianerna använde även tranbär vid magproblem. Nu har två studier visat att tranbärsjuice är verksamt vid diarréer och matförgiftning, eftersom PAC minskar tillväxten av bakterier, inte bara e-koli.

Det har forskats på tranbär i cirka 60 år och antalet studier ökar stadigt. En kinesisk studie från 2005, visar att patienter genom att dricka tranbärsjuice varje dag kan minska förekomsten av heliobacter pylori-infektion i magsäcken. Bakterien heliobacter pylori orsakar 80–90 procent av magsårsfallen och är en riskfaktor för magcancer.

Ökade sin rörlighet

Genom att dricka ett glas tranbärsjuice varje dag kan man även förbättra sitt kolesterolvärde. En studie visar att det är lika bra för hjärtat som rött vin.

USA:s regering stödjer forskningen på tranbärens goda egenskaper och mer forskning är på gång om till exempel bärens effekter mot svampinfektioner och virus. En studie på djur visar att djur som får tranbär bibehåller och till och med ökar sin rörlighet och balans och snabbare hittar sin mat i den labyrint de ska klara sig genom.

Revolutionerande upptäckt

Nya rön visar också att tranbär kan hindra plackbildning i munnen. Att vi framöver får se tandkräm och tuggummi med tranbär i är ganska troligt.

Den mest revolutionerande upptäckten gjordes i januari i år på universitetet i Dartmouth, Massachusetts, där laboratorietest visar att PAC:s i tranbär minskar tillväxten av tumörer i lungor, tjocktarm och vid leukemi.

Indianerna var först

Läs också:

Catarina Rolfsdotter Jansson (halsa@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa