”Sänk skatten på nyttig mat”

HÄLSA

Överviktigas riksförbund: Vi hjälps av vård - inte straffskatter

1 av 2 | Foto: De överviktigas riksförbund vill sänka priset på nyttig mat.

Skatt på feta och söta livsmedel kommer innebära trassel och administration, menar bantningsläkare.

Överviktigas riksförbund ställer sig positiva till att sänka skatten på nyttigheter.

– Ingen vet om det här är ett bra eller dåligt förslag. Allt myndighetsutövande blir trassel och administration men det kanske är ett tänkbart alternativ, säger Stephan Rössner, professor i medicin som arbetar med bantning på Huddinge sjukhus i Stockholm.

I 13 amerikanska delstater har man infört skatt på läskedrycker.

– Det har genererat mycket pengar och en del smarta delstater har använt pengarna till hälsofonder för att främja olika hälsoprojekt. Andra har bara plöjt ned pengarna i budgetunderskottet, säger han.

"Sänk skatten"

– Alla idéer måste diskuteras även om man kanske inte tycker att skatt är det smartaste sättet att lösa detta jätteproblem i det långa loppet, säger han.

Jan Knutsson, ordförande i Överviktigas riksförbund, ställer sig positiv till att anpassa skatten på olika typer av livsmedel.

– Visst, sänk skatten på det som är nyttigt. Men att höja skatten på onyttiga livsmedel blir att straffa överviktiga dubbelt, säger han.

När väntetiderna för att träffa dietister och andra behandlingar är lång, kommer många överviktiga inte tillrätta med sina problem, menar han.

Djupare problem

– Det blir tuffare ekonomiskt för många om priserna höjs. Det handlar inte om att köpa eller inte köpa lördagsgodis. För dem som har problem med vikten ligger problematiken djupare än så. Många har ett slags sjukligt beteende, säger han.

De överviktiga hjälps inte med skattehöjningar, men med vård, tror Jan Knutsson.

– Jag tror inte att man kan ändra folks vanor med höjda priser, skatten på bensin har ju höjts men folk tankar bilen full ändå.

Tove Wennergren, Fredrik Lindén