”Kolla hygienen restaurangens toa”

HÄLSA

Experten råd om hur man undviker bakteriesnusket

Rötmånad kommer från ordet röta, som betyder förruttnelse.

Städa ur kylskåpet, sänk temperaturen och tina köttet där.

Det var några av tipsen som Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livmedelshygien, gav i chattet med läsarna.

Sven säger: Vad ska man tänka på vid grillning av fläskkött?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Dels ska du se till att det är helt genomgrillat och så ska du vara noga med hygienen. Du ska inte lägga det färdiggrillade köttet på samma fat som det råa, inte använda samma redskap till grillat och rått kött, och givetvis – tvätta händerna.

Steffo säger: Brukar du äta av lösgodiset (där barnafingar nyss lämnat näsor och hundfekalier för att treva runt bland godsakerna)?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ja, det brukar jag. Risken att bli smittad är väldigt liten, för att lösgodis är sött och torrt och det blir ingen tillväxt av bakterier.

Meatloaf säger: Kan surströmming bli dålig?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Allt som ligger i plåtkonserver kan bli dåligt om plåtburken gått sönder. Däremot är en surströmmingsburk som ser ut som en fotboll inte farlig, för det visar bara att jäsningsprocessen är extra kraftig.

petra säger: Tror ni att McDonalds mat e så farligt som det sägs?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Om du tänker på att det kan finnas bakterier, så har McDonalds ett bra egentillsynssystem. Sen är det alltid den mänskliga faktorn. Ingen kan garantera att en människa som har magsjuka inte fortsätter att jobba, om du tänker på magsjukeutbrottet i Jönköping förra året. Men det är inte tillåtet att jobba med livsmedel om man är magsjuk.

Lemmy säger: Vad är värst: en svettig plastförpackning med solvarm och färdigskivad skinka - eller importerad köttskivor som badat alltför länge med kryddor i ljumma ICA-kyldiskar under högsommarvärmen?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Om du tänker på kokt skinka som är färdigskivad och plastförpackad är det liten risk att bli sjuk. Då ska du ha otur. Ett importerat rått kött kan innehålla salmonellabakterier och andra farliga bakterier. Jag skulle i så fall välja bort köttet. Men om köttet steks eller kokas dör de farliga bakterierna.

Jens säger: Hej Marie-Louise! Är sur mjölk OK att använda i pannkakssmet!

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ja, om du menar sur mjölk från ett vanligt tetrapaket så är det ur hälsosynpunkt ofarligt att använda. Men det kan ge besk bismak, så smaka först innan du använder den i pannkakorna.

Anonym säger: Hej, skall ut på vandring i fjällen, kan du ge tips mat som klarar sig under en längre tid (förutom frystorkat). /PB

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ta med egna kryddor, de väger lite och är hållbara.

Steffo säger: Vilken är den värsta okända bakteriebomben? Hudkrämslocket, passerkortet (som varje dag dras genom apparater där andra stoppar in sina kort som de haft gud vet var dessförinnan...)

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ditt passerkort är ju en torr plastskiva där det inte trivs några bakterier och i Sverige är vi förskonade från jättefarliga virus som sars till exempel. I hudkrämen kan en del fettälskande bakterier växa till sig. De är sällan farliga men kan göra att krämen börjar lukta illa.

Osten säger: Ska man undvika att köpa korv på bensinmackar som rullar runt?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Från matförgiftningssynpunkt kan du lugnt köpa korvarna, sen är det upp till dig om du tycker att de smakar gott.

Krille säger: Är hundar och katter lika känsliga under rötmånaden som vi människor? Eller tål dom lite mer än vi?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Generellt sett är våra husdjur inte lika känsliga som vi människor. Inte under rötmånaden heller.

jopi säger: Hur många grader ska det vara i ett kylskåp?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Enligt lagstiftningen ska det vara högst 8 grader, men man får bättre hållbarhet om man sänker temperaturen till 5-6 grader.

Erik 27 säger: hur länge håller sig kött i frysen och hur märker man isånnafall att köttet är dåligt?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det som först brukar hända är att fettet på köttet härsknar och då får det dålig smak. Sedan brukar också ytan bli torr och tråkig. Det är inte farligt att äta kött som legat i frysen, för inga bakterier kan föröka sig där.

bubban säger: Hur länge kan man ha maten framme utan att den blir förstörd?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Jag tycker att du ska ta fram maten, äta det du vill ha, och sätta in det i kylskåpet igen.

Maccan säger: Är det farligt om man INTE rengör ett grillgaller, eller "bränns" de dåliga bakterierna bort?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Från matförgiftningssynpunkt är det inte farligt, men det som sitter fastbränt på gallret kan ge dålig smak åt det du grillar.

hydra säger: Vad ska man vara extra försiktig med när det gäller restaurangmat, då man ju inte ser hur tillagningen och hanteringen av råvaror går till?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ett tips är att kolla hur hygienen är på gästtoaletten. Är den snygg och prydlig så är nog hygienen i köket också det. Sedan är a la carte mat säkrare än mat som stått framme under flera timmar på en buffé. Rått kött, råa skaldjur och opastöriserade ostar utgör alltid en risk - både på restaurang och hemma.

hassan.dk säger: Finns det någon slags test på apoteket man kan köpa hem för att mäta innehållet av bakterier i kylen?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Nej, det finns det inte. Men om du oroar dig tycker jag att du ska göra en grundlig kylskåpsrengöring.

barkbåt säger: Kan man skrapa bort mögel från parmesan och fortfarande äta den?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det beror på hur gammalt möglet är. Det som är farligt är inte det lurviga i sig utan de gifter som möglet bildat. Ju äldre möglet är desto mer mykotoxiner är det. Skär bort minst en centimeter av osten.

jan säger: Jag har hört av äldre släktingar att det tidigare hette "rökmånad" och inte rötmånad. Stämmer detta?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det har jag aldrig hört och jag tror att det kan röra sig om en missuppfattning. För rötmånad kommer från det gamla ordet röta som betyder ruttna eller förruttnelse. Och det används fortfarande i begrepp som röta lin eller du är ett riktigt rötägg. Däremot kallas rötmånaden i många andra länder för hunddagarna. De gamla folkslagen upplevde att sjukdomar blossade upp under den varma årstiden och man trodde att det var hundliknande demoner som orsakade dessa.

Selvi säger: Hur kan man på bästa sätt tina kött/färs? Och hur länge kan köttet stå framme från frysen och tina?

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Bästa sättet är att tina det i kylskåpet. Dels blir det bättre kvalitet, dels förhindrar du att bakterier växer till på ytan. Så fort det har tinat bör det tillagas.

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Tack för mig. Nu ska jag gå ut och njuta av den svenska sommaren som iallafall har kommit till Uppsala. Hoppas att ni inte blivit alltför rädda, för kom ihåg att det ska vara gott att äta!

aftonbladet.se