Sömnen

HÄLSA

Att sova gott gör underverk

Foto: Sömnen är viktig för återhämtningen.

Sömnen är den viktigaste återhämtningen. God sömn hjälper oss att varva ner, emotionellt och fysiskt. Samtidigt sker en uppbyggnad av kroppen genom att immunförsvaret aktiveras och produktionen av tillväxthormon och testosteron ökar.

För att vi ska fungera bra under dagen behöver vi sova mellan sju och åtta timmar. Men mycket kan störa oss och försämra kvaliteten på sömnen: udda arbetstider, snarkningar, fel temperatur i sovrummet. Andra vanliga sömnbovar är koffein, alkohol, nikotin och mediciner. Stress, inte minst jobbstress, är en annan huvudorsak. Speciellt viktigt är det att man inte bär med sig arbetsproblem hem.

Har du arbetat hårt och stressat under dagen, men kan koppla bort jobbet hemma på kvällen har du goda förutsättningar att sova bra.

Gör så här:

Om du ofta vaknar på morgonen utan att känna dig utsövd och/eller om du känner dig sömnig hela dagen bör du tänka igenom dina sömnvanor och din livssituation ordentligt.

Kanske måste du ändra på något i din arbetsmiljö, bli mer uppmärksam på behovet av nedvarvning före sänggåendet eller skapa en mer meningsfull fritid.

Om du har svårt att själv komma på orsaken till dina sömnproblem bör du kontakta en läkare.

Nneka Amu