Du ska inte träna när du är förkyld
Camilla Porsman chattade på Aftonbladet.se
Camilla Porsman, Viktklubbens motionsexpert, chattade på Aftonbladet.se. Hon svarade bland annat på frågor kring hur man kan träna armarna starka och varför barn inte ska styrketräna.
Moderator säger: Hej alla som vill chatta med Camilla. Ställ gärna frågor redan nu, chattet börjar om några minuter. Men kom ihåg att skriva ett inloggningsnamn när du loggar in!
Camilla Porsman säger: Hej, nu är jag här!
milla säger: Hej! Vad har du för utbildning och hur har du tagit dig dit du är idag? Du verkar ha ett sådant roligt arbete!
Camilla Porsman säger: Ja, mitt arbete är verkligen toppenkul! Jag har läst en utbildning som heter basmedicin, en utbildning till personlig tränare, en utbildning till kostrådgivare, en utbildning i hälsokostrådgivning, samt ett par olika gruppträningsinstruktörsutbildningar. Jag började jobba på en tidning som heter B&K Sports Magazine, ungefär ett och halvt år senare var jag med och startade tidningen Fitness och jobbade som dess chefredaktör tills jag började frilansa i slutet av 1999. Sedan dess jobbar jag som frilansjournalist och författare med inriktning på träning, kost och hälsa.
Sylabub säger: Holla! Om man ska träna ryggen för o få en snygg o stark rygg, vilka övninga rä då bra?
Camilla Porsman säger: Om du vill träna hemma är ryggresningar, hantelrodd, sittande gummibandsrodd, pullovers och liknande bra övningar. På gym finns det mängder med andra övningar du kan göra. Se gärna boken "Styrketräning" av Frederic Delavier, den innehåller mängder av övningar både för gymträning och hemträningsbruk. Jag kommer ut med en bok med hemträningsövningar i höst (september eller oktober) också. Dessutom finns det en bok av Björn Bergman och Greger Norrevik som heter "Hemträning", som visar flera bra hemträningsövningar för ryggen.
Läkerol makes people chatt säger: Undrar om magisar. När jag gr dem så bruka rjag hålla handen bakom nacken för jag har en tendens att bara "ta i med nackmusklerna". Gör jag fel? Hur ska jag gör amagisar o bara ta i med magen? (jag går inte hela vägen upp utan ligger o "vickar" upp o ner för att inte pajja ryggen)
Camilla Porsman säger: Det är svårt att säga något om din teknik eftersom jag inte kan se dig göra övningarna, men det är helt okej att hålla händerna bakom nacken eller bakom huvudet så länge man inte drar i huvudet. För att undvika det kan du också ligga på en träningsmatta eller handduk när du gör övningen: mattans ena kant ska då vara alldeles ovanför huvudet. Vila huvudet mot mattan och greppa med händerna i mattkanten istället. Då kan du vila huvudet/hålla nacken naturligt rak hela tiden, utan att riskera att dra i nacken. Du kan också använda dig av ett träningsredskap som jag har för mig kallas "Ab trim". Det är en ställning där du håller huvudet på en liten stödkudde och armarna på "ramen" till ställningen. Den hjälper dig också att göra magövningar utan att dra i huvudet. Fokusera dessutom ordentligt på magmusklerna när du gör magövningar.
anna säger: Hej Camilla! Hur vet jag när/om det är lämpligt att träna när jag är förkyld? Om jag lägger ner träningen så fort jag blir lite rasslig i halsen/får lite snuva, blir det inte mycket tränat...
Camilla Porsman säger: Om du så lätt blir sjuk borde du ta reda om du har någon näringsbrist eller liknande. Se också till att inte köra för hårt, och att få tillräckligt med sömn och vila. Du ska inte träna när du är rejält förkyld. Om du bara är lite småsnuvig och inte känner dig det minsta hängig eller "tung i huvudet" kan du träna LÄTT, men då menar jag verkligen LÄTT: ta en promenad runt kvarterat, gå eller cykla till och från jobbet och så vidare. Du ska aldrig träna lika hårt som vanligt när du är förkyld.
Mimmi säger: Jag tycker att jag blir _mer_ spänd och öm i axlarna när jag tränar regelbundet (Friskis & Svettis) än när jag inte gör det. Vad kan det bero på, och hur kan jag förebygga det? (Har ett stillasittande jobb framför datorn.)
Camilla Porsman säger: Förmodligen kommer du till träningen med stela muskler och kanske är uppvärmningen inte tillräcklig för att cirkulationen i musklerna ska hinna komma igång ordentligt och bryta ner respektive spola bort den mjölksyra som ansamlats i musklerna under arbetsdagen. Prova att köra en extra uppvärmning: kanske kan du gå i raskt tempo till träningen, till exempel. Se till att stretcha efter passen och massera gärna axlarna lite efter att du har duschat. Ännu bättre är det om du kan ta ett avslappnande, riktigt varmt bad efter en del av passen. Tag också regelbundna stretch- och avspänningspauser under arbetsdagen (pausgympa, kontorsstolsgympa) då du "skakar loss" axlar och armar och stretchar försiktitg för att bibehålla en god cirkulation under arbetsdagen. Se också till att få tillräckligt med sömn på nätterna.
Janne säger: Hej Camilla. Jag som killa har ständigt fått höra att det enbart är tjejer som får underhudsfett lägrat på baken och kring låren. Jag som man har muskulös överkropp men har alltid över en massa underhudsfett kring rumpa och lår. Hur ska jag bäst träna den undre delen . På gymm eller hemma. Jag tycker att det är pinsamt att träna rump övningar på gymmet då jag inte precis har någon fast rumpa. Jag vill bli fast däremot. Vad gör jag?
Camilla Porsman säger: Du kan inte punktförbränna fett: övningar för höfter, rumpa och lår gör enbart musklerna i dessa områden fastare. Vill du bli av med överflödigt fett är det bättre att konditionsträna mer: pulspromenera, cykla, jogga, åka längdskidor eller inlines eller vad du nu gillar att göra. Bra övningar som tränar både rumpa och lår är utfall/lunges, stepups på en bänk, djupa knäböj och plié. Dessa övningar kan du göra antingen hemma eller på gymmet, med eller utan extra viktbelastning i form av hantlar eller skivstång. För lårens baksida och rumpan är även raka marklyft bra (kan också göras både hemma och på gymmet). Gå mycket i kuperad terräng och uppför trappor, dessutom. Konditionsträna gärna på trappmaskinen om du vill träna på gym, det ger både bra konditionstränin och bra rumpträning.
Anders säger: har du nått förslag på hur ja ska köra..maxar 110 i bänken men vill upp till 120 innan sommaren..?
Camilla Porsman säger: Se till att träna bröstmusklerna för sig, inte tillsammans med axlar eller triceps, för att ha maximalt med kraft när du tränar bröst. Kör inte heller axlar och/eller triceps dagen före ett bröstpass. Öka på i minimala steg - man måste inte kunna öka i 5- eller 10-kilossteg för att det ska räknas utan tag de minsta viktplattorna du kan hitta för att kunna öka på oftare. Det gör inget om det är små steg bara utvecklingen går att rätt håll.
Robbieboy säger: Vad gör du om 10 år?
Camilla Porsman säger: Jag hoppas att jag fortfarande skriver artiklar och böcker då, för det är det roligaste jag vet - jag visste att jag ville jobba som journalist och författare redan när jag var 7-8 år gammal. Däremot vet jag inte om jag fortfarande kommer att jobba så gott som uteslutande med hälsa-, träning- och kostinriktning då. Förhoppningsvis kommer jag ha möjlighet att jobba med TV mer, för det var jätteroligt att medverka i teveserien "Kropp & Själ".
malip säger: Hej Camilla! Jag får ont på sidan av knäskålen när jag gör knäböj. Jag känner smärtan bara när jag gör rörelsen och känns inte av efteråt när jag slutat. Är detta ngt jag ska oroa mig för och vad kan jag göra för att slippa smärtan? Jag har precis börjat gå på Bodypump där vi gör denna övningen. Och ibland är det höger knä ibland vänster.
Camilla Porsman säger: Prova att köra med lite lättare vikter och se om smärtan ger med sig. Det ska aldrig göra ont i lederna när man kör, det är inget gott tecken. Eftersom knäböj ofta är en av de första övningarna man gör på PUMP-pass kan det hända att du skulle behöva lite mer uppvärmning. Se om det blir bättre om du cyklar eller går i trappmaskin en liten stund innan passet börjar. Stretcha också lite innan.
Svajje säger: Just det, jag såg dig på Kropp & Själv. Du sade att man ska äta en knytnävsstor portion. Är det hela portionen eller är det en knytnäve potatis, en knytnäve kött o två (om man går efter tallriksmodelen) knytnävar grönsaker?)
Camilla Porsman säger: En knytnäve potatis/ris/pasta och en knytnäve fisk/kött funkar bra: gärna två nävar grönsaker också. Ett annat lätt mått för kött/fet fisk/fågel-portionen är att den ska vara stor som en normalstor kortlek. En portion frukt är lika med en tennisboll i storlek.
FRÅGVIS säger: Finns det någon åldersgräns när det gäller styrketräning för barn?
Camilla Porsman säger: Ja, barn bör inte styrketräna med vikter/tung belastning förrän de vuxit färdigt. Det beror på att skelettet är mjukare hos barn och ungdomar, så tung belastning kan leda till att skelettet böjs och därmed skadas obotligt. Dessutom kan tillväxtzonerna i skelettet slutas, så att man inte växer ytterligare. Däremot går det bra att göra styrkeövningar med enbart kroppsvikten som motstånd, till exempel armhävningar, ryggresningar och liknande. Eftersom barn och ungdomar utvecklas olika fort är det svårt att säga en specifik åldersgräns.
sandra säger: Vad skall man göra om man har lätt för att stuka foten?
Camilla Porsman säger: Träna gärna på en balansmatta och/eller balansplatta för att träna upp de muskler som stabiliserar fotlederna. Undvik träning där du lätt trampar snett: gå hellre än att springa till exempel. Det finns även styrkeövningar för musklerna som stabiliserar fotleden - be en sjukgymnast visa dig.
marran säger: hur viktigt är det med motion när man röker mycket??
Camilla Porsman säger: Det är alltid viktigt med motion, vare sig man röker eller inte. Rökningen försämrar ju syreupptagningsförmågan väsentligt (man kan faktiskt förbättra sin syreupptagningsförmåga med hela 15% bara genom att sluta röka, vilket är en väsentlig konditionsförbättring), medan konditionsträning förstås ökar syreupptagningsförmågan, så ur den synvinkeln kan du i någon mån motverka minskningen orsakad av rökningen, men du kan inte göra rökningens negativa effekter "ogjorda" genom träning, rökning gör alltför stor skada i kroppen.
Moderator säger: Hoppsan, klockan rusar som vanligt iväg. Här kommer sista frågan:
Madsine säger: Är det sant att träningen inte ger nån effekt om man inte ätit något på hela dagen innan man tränar??
Camilla Porsman säger: Ja, det är riktigt. Då blir träningen enbart nedbrytande. ALL träning är i sig nedbrytade, men skickar signaler om att "nu behöver jag lagas och byggas upp" till hjärnan, som ser till att så sker. För att lagning, återhämtning och uppbyggnad ska kunna ske måste det emellertid finnas något att laga och bygga av och det gör det inte om du inte ätit på hela dagen innan du tränar. Du kommer inte heller att ha energi nog att kunna träna hårt, vilket gör träningspasset än mer meningslöst. Om du inte har ätit alls innan du tränar kommer du att bryta ner din muskelmassa, vilket minskar ämnesomsättning och fettförbränning, samt sänka ditt immunförsvar så att du lättare blir sjuk.
Moderator säger: Nu är chattet slut! Tack för alla frågor och tack Camilla för alla bra svar. Snart kan ni läsa sammanfattningen av chattet. Ha en trevlig helg allihopa!
Camilla Porsman säger: Hej då allihop, det var jättetrevligt att chatta med er!