Nyttig antioxidant i vanliga matsvampar

HÄLSA

Svamp är inte bara gott, utan också nyttigt, hävdar amerikanska forskare som uppmätt höga halter av en kraftfull antioxidant i champinjoner och andra vanliga matsvampar.

Mest finns i exotiska svampar som shiitake och ostronskivling.

Foto: Nyttig godsak. Ät svamp - håll dig frisk. Ny forskning visar att matsvampar innehåller nyttiga antioxidanter.

Forskare vid Pennsylvania State University i USA presenterar resultaten i den vetenskapliga tidskriften Spectroscopy now.

De har utvecklat en ny mätmetod att använda på svamp. Metoden är baserad på instrument som brukar användas inom den analytiska kemin. Med den har de för första gången visat på höga halter av en antioxidant i svamp.

Det handlar om antioxidanten ergothioneine, som är aktiv mot ett brett spektrum av fria radikaler, enligt forskningsledaren, livsmedelsprofessor Robert Beelman. Han beskriver den som en av de mest effektiva bland de vattenlösliga, bioaktiva molekylerna.

Mest i shitakesvamp

Tidigare var vetegroddar det livsmedel som pekades ut som den bästa källan till denna antioxidant. De nya mätningarna visar att vanliga vita champinjoner innehåller tolv gånger mer av ergothioneine än vad vetegroddar gör.

Mer exotiska svampar som shiitake, ostronskivling, kungsmussling och maitake innehåller ännu mer.

Antioxidanten finns kvar i svampen även efter tillagning, skriver forskarna.

Björn Åkesson, professor i biomedicinsk nutrition vid Lunds universitet, varnar för alltför långtgående slutsatser. Det är för tidigt att uttala sig om enskilda antioxidanters effekt på hälsan, anser han.

– Jag ser detta som ett intressant forskningsfält. Men som så ofta, medan forskning pågår, är det en del som försöker ta ut resultaten i förväg, säger han till TT.

Mer forskning behövs

Svampens hälsobringande effekter är ett område som borde utforskas närmare, tycker universitetsadjunkt Elisabeth Bååth, som undervisar om svamp på Umeå universitet.

– Svamp har fått större betydelse som livsmedel nu när så många är vegetarianer, säger hon till TT.

För vegetarianer kan svamp vara en viktig proteinkälla. En del svampar, bland annat kantareller, innehåller C-vitaminer. Men de försvinner vid tillagningen. Svampar innehåller också mineraler, bland annat selen, mangan, zink, kalcium och järn.

Skyddar mot sjukdomar

Cecilia Klintö/TT