Kraftig ökning av TBE-smitta

Publicerad:
Uppdaterad:

Vaccination enda skyddet mot fästingar

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Räddad Mille Eriksson får en vaccinationsspruta av läkare Ola Strömstedt.

Solen glittrar i Saxarfjärden när Fästingbåten lägger till vid Linanäs på Södra Ljusterö.

-Jag har vaccinerat minst 5000 patienter mot TBE sedan vi började för fem år sen, säger Ola Strömstedt, läkare ombord.

Antalet TBE-fall har ökat dramatiskt de senaste åren. För att förhindra att fler drabbas angör den flytande vaccinationsmottagningen en rad sommarhamnar.

"Gjorde inte alls ont"

Fästingbåten har sin reception i sittbrunnen och två små mottagningsrum nere i ruffen. Ola Strömstedt och hans kollega klarar snabbt av patienterna när de klättrat ner för den lilla stegen. Det tar bara några sekunder att tvätta, spruta och sätta på en plåsterlapp.

Mille Eriksson, 10, har redan fått sina två första sprutor hemma i Gävle. Doktor Ola Strömstedt ger honom den tredje.

- Det gjorde inte alls ont, det kändes till och med mindre än ett myggbett, säger han och tittar ner på den lilla plåsterlappen på överarmen.

Mille och hans familj har sommarstuga på Ljusterö och de brukar tillbringa hela somrarna i skärgården. Hittills i år har han inte fått någon fästing, men han befinner sig helt klart i riskzonen. TBE-smittan finns i hela Stockholms skärgård och alla som tillbringar mycket tid där uppmanas att vaccinera sig.

Märkt av TBE

TBE är bara en av de sjukdomar som fästingar kan föra med sig, men den enda man kan vaccinera sig mot. Med start i april seglar Fästingbåten runt i skärgården.

- Det är en väldigt god sak, säger Gudrun Björklid, 63, sedan fjorton år svårt märkt av sjukdomen TBE.

En millimeterstor fästing förändrade hennes liv i grunden. Nu har hon svårt att gå och klarar varken av starkt solljus eller höga ljud.

- Det värsta är att inte kunna vara med i sammanhang med mycket folk, allt från begravningar till bröllop och badstränder, det går inte helt enkelt, säger hon.

Vad är egentligen TBE? Svaret hittar du här!

Emma Härdmark

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN