Din man kan ge dig hjärtinfarkt

HÄLSA

Ett dåligt förhållande fyra gånger farligare än stress på jobbet

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
PROFESSORN VARNAR -Kvinnor som lever i en dålig relation riskerar att stressas till hjärtinfarkt, säger Kristina Orth-Gomér, professor i samhällsmedicin, Karolinska institutet.

Se upp - din man kan göra dig hjärtsjuk.

Ett dåligt äktenskap ökar risken för hjärtinfarkt mer än ett stressigt jobb.

Det visar ny forskning.

Svårt att prata med varandra, dåligt sexliv och för många problem i kärleksrelationen - det är faktorer som kan vara farliga för kvinnohjärtan. Det visar forskning på sexhundra kvinnor - hälften hjärtsjuka och hälften friska från början. De följdes i tio år.

Det visade sig att relationsstress kan vara livsfarligt:

Risken att drabbas av en första hjärtinfarkt förhöjdes fyra gånger jämfört med dem som levde i en bra relation.

Risken för återfall ökade tre gånger.

- Äktenskapet är alltså viktigare för hjärtat än arbetet. Vi lever en stor del av våra liv i familjen, och det är oerhört centralt att den nära relationen fungerar, säger Kristina Orth-Gomér, professor på Karolinska institutet och specialist på stress och kvinnors hjärtsjukdomar.

Lättare prata om jobbet

Studier visar att det betydligt oftare är kvinnan som stöder sin make än tvärtom.

Men det är svårare att prata med andra om kärleksbekymmer än om jobbstress. Och inom vården är knappast äktenskapet det första som kommer upp när en kvinna drabbats av hjärtinfarkt. Trots att relationen också påverkar hela livsstilen starkt när det gäller motion, kost och rökning.

Relationen viktig i vården

- Ingen kardiolog i dag har tid, kunskap eller ens vilja att ta upp det här. Men det är viktigt att ta med relationen i eftervården, att inte släppa patienten.

Hur kan kvinnor själva ha nytta av att veta att en dålig relation är en hjärtrisk?

- Man kan lära sig känna igen sina egna känslomässiga reaktioner och beteenden och försöka förändra dem. I vissa fall kan relationen bli bättre, för andra par kanske det är bättre att skiljas åt, säger Kristina Orth-Gomér.

Den som både har en dålig kärleksrelation och ett arbete med negativ stress lever ännu farligare. Å andra sidan - den som har bra stöd av kollegorna får en buffert som dämpar effekterna av den svåra relationen hemma. Så sjukskrivning på heltid kan vara en dålig lösning om kvinnan blir sjuk.

Läs mer:

Läs tidigare delar i serien:

Ett dåligt äktenskap gör kvinnor sjuka. Risken att drabbas av hjärtinfarkt är fyra gånger högre för kvinnor som lever i en dålig relation, visar ny forskning. Aftonbladets Cecilia Gustavsson och Jessica Ritzén har granskat den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor: hjärtinfarkt.

Cecilia Gustavsson ([email protected]), Jessica Ritzén ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM