Forskare: Du kan vara allergisk mot träning

Publicerad:
Uppdaterad:

Träning

Jo, det är sant. Du kan vara allergisk mot att träna. Det menar i alla fall amerikanske forskaren Miguel Wolbert, expert på allergier.

Men det finns en lösning, skriver sajten Refinery29.

Det började med en tråd på det löst sammansatta nätforumet Reddit. I inlägg efter inlägg vittnade användare om att de fått allergiska reaktioner i form av ”galen klåda” när de tränat.

Är de allergiska mot träning? Svaret är faktiskt att ja, det kan så vara. Det menar Miguel Wolbert från Midland i den amerikanska delstaten Texas, som talat med sajten Refinery29. Han är doktor och expert på allergier.

Enligt experten kan man tala om en allergi mot träning.
Foto: TT
Enligt experten kan man tala om en allergi mot träning.

”Identiska symptom”

Det handlar om att när kroppens temperatur höjs släpps histaminer fria och orsakar en allergisk reaktion som ger ”identiska symptom” som vid en vanlig allergi mot till exempel vissa typer av livsmedel.

Det kan också ha att göra med vad man äter före eller efter att man tränat. I princip vilken mat som helst kan orsaka symptomen, menar Wolbert. Även läkemedel med ibuprofen kan påverka.

Men lugn, det finns en lösning på problemet. Det går nämligen att på förhand förhindra eventuella allergiska reaktioner genom att äta mediciner med antihistamin före träning. Och glöm inte att för säkerhets skull träna med en kompis – inte ensam.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN