Fler läkare ordinerar motion

HÄLSA

Har du psykiska eller fysiska besvär? Då kan din läkare skriva ut motion på nästa recept.

FaR - fysisk aktivitet på recept ökar för varje år som går. Förra året skrevs det ut 7000 recept på fysisk aktivitet, skriver Dagens Nyheter.

Det kan användas i behandlingen för fysiska och psykiska sjukdomar, till exempel övervikt, led- och muskelproblem, högt blodtryck eller depression. Receptet ska vara individuellt anpassat och ge instruktioner om intensitet, behandlingsperiodens längd och frekvens samt typ av aktivitet.

– Dels är det aktiviteter som personen kan utföra själv, och det kan vara promenader eller cykling. Sedan kan man också hänvisa till gruppaktiviteter som andra har, typ friskis och svettis eller orienteringsförbundet. Det viktigaste är att det är någonting som patienten själv tycker är roligt, säger Lena Svantesson handläggare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning vid Stockholms läns landsting till DN.

Får du ett recept på fysik aktivitet utskrivet kan du även använda dig av en träningsinstruktör som gått en särskild utbildning vad gäller olika träningsupplägg. Drygt 900 instruktörer finns inom Stockholms län.

Libertad Mancini