Pias läppar exploderade

HÄLSA

Skönhetsingreppet blev en mardröm

1 av 2 | Foto: Kristoffer Hasselberg
Blev sjukskriven Först sedan Pia fått penicillin intravenöst gick svullnaden i hennes ansikte ner. Hon sjukskrevs i ett halvår. Flera år efteråt har hon fortfarande knölar kvar av läppförstoringen.

Läppförstoringar kan ge fruktansvärda biverkningar.

Pia, 36, blev sjukskriven i ett halvår.

– Mina läppar exploderade. Jag såg ut som ett monster.

Fyra miljoner behandlingar har gjorts med det ”naturliga” preparatet Restylane. Pia trodde att det skulle bli den perfekta genvägen till en fyllig mun.

– Jag kände direkt att något var galet. Efter en halvtimme blev läppen alldeles gropig, jag fick håligheter som man kunde få in en cigarett i. Sedan kom febern, säger hon.

Gick till läkare

Ansiktet svällde upp. Efter fyra dagar var Pia så dålig att hon gick till läkare.

– Mina läppar exploderade. Det flög blod och var. Jag var livrädd. Jag fick penicillin intravenöst, då gick svullnaden ner.

Pia sjukskrevs i ett halvår. Några år efter läppförstoringen har hon fortfarande knölar kvar.

Sjuksköterskan Gunilla Hellman utförde läppförstoringen.

– Det verkar som om Pia var överkänslig mot Restylane. Jag har behandlat kunder i åtta år och detta är enda gången det hänt, säger hon.

Under år 2000 fick Läkemedelsverket in 122 anmälningar om biverkningar.

”Viktigt informera sig”

– Ett fåtal får något som liknar en svår akne som inte försvinner av sig själv utan kräver antibiotika. I vissa fall har det krävts kirurgiska ingrepp, säger Gert Bruse, handläggare på Läkemedelsverket.

– Vi ser inte med oro på preparatet. Men det är oerhört viktigt att informera om vilka risker som finns så att folk kan ta ställning till om det är värt det.

Omsätter miljoner

Tillverkarna Q-Med omsatte 713 miljoner kronor i fjol – bara på Restylane. Enligt företaget drabbas en av 10 000 av biverkningar.

– Det finns alltid människor som kan vara överkänsliga. Men ofta beror

biverkningarna på att själva injektionen inte är bra gjord. Det kan också bero på något annat än Restylane, exempelvis att man injicerat en annan produkt tidigare, säger Q-Meds informationsdirektör Anne Rhenman.

En svensk produkt

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi