Få en bra start på dagen

HÄLSA

– prova morgonträning!

Foto: En joggingrunda på morgonen medan det fortfarande är svalt – fin start på dagen.

När det är vackert väder kan det vara svårt att få till veckans träningsdos. Vi blir trötta av värmen – och svalkande bad, glass och mysiga uteserveringar lockar helt enkelt allt för mycket.

Träna på morgonen så är chansen större att du behåller din regelbundenhet. Varför inte en joggingtur på stranden?

Här är fem anledningar att ge morgonträningen en chans.

1. Du gör bättre ifrån dig under dagen.

Träning gör oss mindre stressade. I stället får vi mer energi och blir mer fokuserade. När vi tränar ökar blodflödet till hjärnan och vi blir piggare.

Om du tränar innan jobbet blir du också mer produktiv och bättre på att kommunicera med medarbetare, visar en studie från Leeds Metropolitan University.

2. Du får en högre kaloriförbränning under resten av dagen.

Förbränningen blir snabbare och mer effektiv i ungefär fyra till åtta timmar efter träning. Om du tränar på morgonen kan du ta vara på fördelarna under en längre period. Efter träning på kvällen sover du närmare inpå träningen och hamnar automatiskt i viloläge.

Träning på morgonen gör också att det är mer troligt att du väljer nyttigare mat under dagen eftersom du vill fortsätta din hälsosamma bana. Annars är det lätt att du rättfärdigare en extra kaka "eftersom du ändå ska träna senare".

3. Du får bättre sömn.

Om du tränar på kvällen tar det tid att varva ner när du väl kommer hem och du får då sämre sömn än om du tränar på morgonen. Morgonträning ger energi under dagen eftersom hjärnan säger åt kroppen att vara aktiv från träningen och framåt. Kvällen blir en tid för vila och återhämtning.

4. Du tränar oftare och mer effektivt.

Många bortförklarar träning på morgonen med att de inte har tid, eller att de inte vill behöva gå upp tidigare.

Men att vänta med träningen till kvällen ökar risken för att något ska komma upp som gör att du inte kan träna, eller att du helt enkelt känner dig för trött. Det blir lättare att skaffa sig en bortförklaring ju längre tid du har fram till träningen.

När du fått morgonträning till en rutin blir det inte så jobbigt att gå upp lite tidigare, vi lovar!

5. Du blir mer positiv.

Träning ger endorfiner, vårt "må-bra hormon", vilket gör oss gladare, piggare och mindre stressade. Att börja dagen med en energi-boost ger positiva effekter på ditt humör under hela dagen.

Kom ihåg: Lite träning är bättre än ingen träning alls, oavsett om det är morgon, mitt på dagen eller kväll. Men ge morgonträningen ett försök – det kan få dig att bli både en morgon- och en träningsmänniska!

Källa: Sparkpeople.com