Hälsa

Nu kan du äta så mycket ägg du vill

avKristina Pousette

Forskning visar att ägg är nyttigare än du tror

Dags för årets största äggfrossa.

Hög tid att planera påskmaten.

Och glöm tidigare larm om ägg och kolesterol.

Nya rön visar att ägg är nyttigare än man tror.

Den kanske mest självklara maträtten på påskbordet är ägg.

Dessutom är det ofarligt – och nyttigt att äggfrossa.

Forskningsrön slår fast att man kan äta obegränsat med ägg - och att det är bättre för hälsan än vad man tidigare har trott.

I en ny undersökning har Livsmedelsverket testat 500 ekologiska ägg. Och de preliminära resultaten visar att ägg innehåller mer näringsämnen än man tidigare trott.

Mer vitamin E

– Den stora skillnaden är att ägg innehåller mycket mer vitamin E än man tidigare trott. Detsamma gäller folat, säger Camilla Gard som är nutritionist och har jobbat med undersökningen på Livsmedelsverket.

För en kvinna i åldern 18–31 år ger ett ägg som väger 55 gram cirka 40 procent av dagsbehovet av vitamin E, 35 procent av selen och 10 procent av vitamin D, folat och zink.

– Många svenskar får i sig för lite folat och E-vitamin är en viktig antioxidant som skyddar fleromättade fetter, säger Camilla Gard.

Påverkar inte kolesterolet

Att ägg skulle vara farligt för kolesterolet stämmer inte.

En engelsk forskargrupp vid University of Surrey har studerat innehållet i ägg och den visar att tidigare begränsningar av hur många ägg man ska äta i veckan är felaktiga, skriver BBC på sin nyhetssajt.

De engelska forskarna menar att du kan äta hur många ägg du vill.

– Missuppfattningen att ägg skulle leda till höga kolesterolvärden måste rättas till, säger professor Bruce Griffin.

Ägg innehåller visserligen kolesterol men det är helt andra faktorer som påverkar de farliga kolesterolhalterna som orsakar hjärtsjukdomar.

Camilla Gard på Livsmedelsverket säger också att boven dramat inte är ägg.

– Kolesterolet i ägg är inte så farligt, de som har högt kolesterol bör i första hand minska på det mättade fettet. De allra flesta kan äta 1–2 ägg om dagen utan att kolesterolet påverkas negativt.