Så bra är ”hemmafrudieten”

Av: 

Julia Klingener

Hälsa

Njut av god mat – samtidigt som du håller dig sund och smal. Bethenny Frankel från tv-serien ”The Real housewives of New York” ger dig sina bästa tips.

Årets största tv-snackis har beskrivits som ”Desperate housewives” – fast på riktigt. ”The Real housewives of New York” handlar om fem hemmafruar vars liv kretsar kring den ”sociala kalendern”

– välgörenhetsevents, middagsbjudningar och skvaller om vem som hamnat eller inte hamnat på den ökända skvallersidan page 6 i tidningen New York Post.

För alla fruarna är det av yttersta prioritet att hålla sig i form.

En av kvinnorna, hälsokocken Bethenny Frankel, har till och med lanserat en bok där hon beskriver hemligheterna som gör henne naturligt petite. Vi bad Viktklubb.se:s dietist, Josefine Jonasson, bedöma dess trovärdighet.

Hemmafruns tips:

1 Se på mat som ett bankkonto

Du måste förhålla dig till mat på samma sätt som du gör när det gäller dina inkomster och utgifter.

”Visst kan du ha en riktig spenderardag då du slösar med kalorier och äter precis vad du vill. Bara du kommer ihåg att du då måste hålla lite i pengarna efteråt. Det vill säga – äter du pannkakor till frukost blir det sallad till lunch. Tänker du så kommer det inte kännas som om du går på en diet” skriver Bethenny Frankel i sin bok ”Naturally thin”.

SÅ SÄGER DIETISTEN:

– Det är jättesmart att se på mat på det här viset. Annars är risken stor att man får ett väldigt svartvitt förhållande till mat. Har man ätit något onyttigt kanske man struntar i allting. Så skulle man aldrig kunna förhålla sig till exempelvis pengar, för då skulle man gå i personlig konkurs.

2 Ät riktig mat

– Ju mer ekologisk mat du äter, desto mindre dålig mat kommer du att vara sugen på, säger Bethenny Frankel till Health Magazine. Riktig mat som sallad, grönsaker, kött och fisk kan ofta ätas i stora volymer och kommer därför lämna mindre plats för godis och snacks.

SÅ SÄGER DIETISTEN:

– Att äta riktig mat är jättebra för att undvika småätande. Dels håller du dig mätt, dels får du lättare att stå emot godsakerna. Men man ska komma ihåg att viktnedgång alltid beror på balansen mellan energiintag och energiutgifter.

3 Ät inte upp allt!

Om du har svårt för att lämna mat på tallriken, dela med dig till en vän, tipsar Bethenny Frankel.

”När jag är ute på restaurang och äter en middag, förrätt eller bara en drink, så ser jag till att dela med mig till den jag är ute med”, skriver hon.

SÅ SÄGER DIETISTEN:

– Det här tycker jag är jättebra. Men det viktigaste är alltid att äta tills du är mätt. Ta dig tid att verkligen känna efter.

4 Provsmaka allt – ät lite

”Ät bra mat, men lite”, skriver Bethenny Frankel.

Denna regel lärde hon sig i Italien. Efter att ha iakttagit hur italienska kvinnor både drack kaffe latte och åt kolhydratrika pastarätter insåg hon att det är möjligt att äta allt, om man gör det i små mängder.

SÅ SÄGER DIETISTEN:

– Att äta allt men inte alltid är just det som jag och Viktklubb står för. Du behöver helt enkelt inte alltid äta upp maten, det viktigaste är att du känner efter när du är nöjd.

5 Ät på mindre tallrikar

Om din portion är liten kan du i princip äta vad som helst, menar Frankel som rekommenderar att köpa mindre tallrikar.

– Jag äter alltid på salladstallrikar, säger hon till Health Magazine.

Andra tips för att lura aptiten är att äta med pinnar, dricka ur små cocktailglas och baka muffins i minimuffinformar.

SÅ SÄGER DIETISTEN:

– Det är jättebra att välja mindre tallrikar. Du äter lika mycket med ögonen, och ögonen vill ha en full tallrik.

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert: