Behåll grillkvällarna – och formen

HÄLSA

Näringsfysiologen:" Det är inte så svårt att väga upp de sena kvällarna"

Semestern är ingen renlevnadstid direkt. Sena sommarnätter med rosé, öl och grillning är trevligt men sätter tyvärr snabbt fluffiga spår runt midjan och lagom till det är dags för höstjeansen att åka på igen har du lagt både två och fyra kilo.

Kristina Andersson, näringsfysiolog på Pauluns näringscenter.

Självklart ska du ta vara på de ljumma kvällarna. Men för att undvika att lägga på dig, bli sliten, trött och sjuk kan det vara bra att uppväga det hårda levernet med lite mer hälsosamma inslag.

Dricker du tre glas vin får du i dig lika mycket kalorier som en bit äppelpaj. Håller du dig till öl räcker det med en för att du ska vara uppe i det samma.

Vanor föder vanor

Med andra ord kan kalorierna ticka på snabbare än du hinner reflektera. Och det vill du nog egentligen inte. Tyvärr stannar inte alltid onyttigheterna enbart till den sena kvällen vid grillen eller picknickfilten utan följs ofta upp av både nattmackor och onyttig frukost. Och att träna känns ofta avlägset. Dåliga vanor föder nya. Men det är just här det gäller att passa sig.

Skippa allt eller inget-tänket

Men vad ska man då göra för att inte få onyttighetsskålen att tippa över totalt? Kristina Andersson, näringsfysiolog på Pauluns näringscenter i Stockholm, tipsar om vad du ska tänka på för att inte tappa sommarformen.

– Egentligen är de osunda kvällarna inte så svåra att väga upp. Det ena utesluter inte det andra; det handlar om att inte förstöra resten av dagarna och att hålla fast vid de goda vanor du har. Som att äta en bra frukost dagen efter. Då blir själva kvällen inte ett så stort fel.

– Jag tycker inte man ska ha dåligt samvete över några veckor med lite mindre sunda vanor. Känner du att ”det här mår jag väldigt bra av” så är det inget du ska ta bort. Det som inte känns lika viktigt däremot, det kan du avstå ifrån!